2025.05.19. 10:00
Szentségtörés Villányban? Egyre több borász lépi meg ezt!
Feltűnő jelenség ütötte fel a fejét a Villányi Borvidéken, egyre több termelő és borosgazda telepít fehér szőlőt a vörösbor hazájában. Az ok nem más, mint a piaci kereslet alakulása, vagyis az utóbbi években a fogyasztók körében sokkal inkább mentek a könnyebb fehér szőlőkből készült borok, mint a nehéz vörösek.

Forrás: MW
A fehér szőlőkből készült borok térnyerésének egyszerű fokmérői a hazai könnyűzenei fesztiválok. Az egyik neves villányi pincészet vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy míg néhány évvel ezelőtt a fesztiválozók túlnyomó többsége rozé fröccsös kulacsokkal rótta az orfűi domboldalt a Fishingen, addig tavaly már a fehér fröccsös kulacsok voltak többségben.

Fotó: MW / Forrás: MW
A kereskedelmi láncok visszajelzései alapján ugyanez a trendforduló figyelhető meg a vásárlásokban, a fogyasztók jobban preferálták a könnyedebb fehérborokat, mint a vaskosabb vöröseket, vagy akár a rozékat.
Mielőtt bárki is kongatni kezdené a vészharangot a világhírű villányi vörösborok felett, ettől óva intik őket a hazai borász szakértők. A borfogyasztásban is megfigyelhetők ugyanis divatirányzatok, amik időről időre változnak. Egybehangzó véleményük szerint csak idő kérdése, hogy mikor fordul a fogyasztók figyelme újra a vörösborok irányába. A telepített fehér szőlő ültetvények pedig arra lesznek jók, hogy a termelők és a borkészítő pincészetek nagyobb biztonsággal tudják kezelni a hektikusan alakuló fogyasztási szokásokat.
A fehér szőlőkből készült borok esetében is megmutatkoznak a borvidék különleges adottságai
A Villányi Borvidék vörösborainak nem csökkenő erejét és presztízsét mutatta meg a közelmúltban a nagy múltú Villányi Borverseny, illetőleg a napokban zajló 44. Országos Borverseny, amiken ugyanakkor a komoly vörösek mellett szép számmal mutatkoztak be fehér minták is a térségből. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a villányi termőterület különlegessége a fehér szőlőkből készült borok esetében is megmutatkozik a palackokban.