2025.05.12. 14:00
Különös, élénksárga kincs tűnt fel a pécsi standokon – gyorsan elfogy!
Változatos kínálat van éppen vadontermő gombákból a pécsi vásárcsarnokban, ahol több sokak által ismert és kedvelt gombafaj mellett a 2025-ös év gombája címet viselő, pörköltnek is kiváló sárga gévagombát is kapni. A vásárlók igazi gasztronómiai különlegességet is találhatnak a pécsi agorában.

Virág Richárd, a pécsi vásárcsarnok piacfelügyelő-gomba-szakellenőre lapunknak elmondta, hogy az elmúlt néhány napban egyre nagyobb mennyiségben jelent meg a sokak kedvenc gombája, a mezei szegfűgomba.

A szakértő ugyanakkor arra hívta fel ezt a gombafajt gyűjtők figyelmét, hogy a mezei szegfűgomba között igen nagy hányadban van jelen az üreges tönkű szegfűgomba, amely nem ehető és fogyasztása esetén enyhébb mérgezést, gyomor- és bélbántalmakat okozhat. Ezért mindenképpen ajánlott a gyűjtött szegfűgombát bevizsgáltatni.
Az ártéri erdőkben megjelent a sárga gévagomba, a kertekben a tövisalja gomba – folytatta a gomba-szakellenőr, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy utóbbi fajt csak május végéig, a döggombák megjelenéséig lehet gyűjteni nagy biztonsággal. Ugyancsak nagy mennyiségben hoztak árusításra júdásfüle gombát, amely az elmúlt időszak csapadékosabb időjárásának köszönhető.
Virág Richárd közölte: az idő melegedésével még több szegfűgomba megjelenése várható, amely fajt a csiperkefajok előbukkanása követi, majd amint beköszöntenek a melegebb éjszakák, megjelenik a vargánya, valamint a szintén nagyon kedvelt sárga rókagomba.
A pécsi várárcsarnokban jártunkkor mintegy 5-6 árus kínált vadontermő gombákat. A szegfűgomba kilóját 8-9000 forintért, a sültekhez, egzotikus ételekhez is kiváló júdásfüle gombát kilójáért 4000 ezer forintot kértek, és ugyanennyiért kínáltak a roppant különleges megjelenésű, kiváló pörkölt- és paprikás-alapanyag sárga gévagombát.
Az idei év gombája a pécsi vásárcsarnokban is kapható
Mint arról lapunk tavaly december közepén hírt adott, a sárga gévagomba nyerte el a 2025 gombája címet a Magyar Mikológiai Társaság által indított online szavazáson. A feltételesen, azaz megfelelő hőkezelést követően fogyasztható, egyúttal ízletes gomba termőteste 10-40 centi átmérőjű, 1-4 centi vastag, kezdetben gumószerű, később félkörösen vagy legyezőszerűen kiterülő, pereme hullámos, karéjos.
Fiatalon kénsárga majd narancssárga, téglavörös, piszkosfehérré kifakuló, felülete sugarasan hullámos, ráncos vagy gödrös, finoman szemcsés. Termőrétegén a pórusok szűkek, kerekdedek, kénsárga színűek, később kifakulnak.
Húsa fiatalon puha, lédús, később sajtkeménységű, végül szívóssá, rostossá válik. Fehér, fehéres majd sárgás színű, aromás illatú, savanykás ízű, idősebb korban keserű. Előfordul áprilistól szeptemberig, élő és elhalt lombos fákon, főként fűzön, nyáron, cseresznyén vagy akácon növő, gyakori faj. A gévagombáról egyébként széles körben elterjedt nézet, hogy azok is kedvelik, akik amúgy különben nem szeretik a gombát.