Baranyai körkép

2018.08.15. 17:30

Baranyában termett idén a legtöbb búza

Első lett idén országos szinten a megyék közötti rangsorban Baranya a búza termésátlagát tekintve, hektáronként átlagosan több mint hat tonnát takarítottak be a gazdálkodók térségünkben.

H. Zs.

Egy tonnával megfejelték idén a helyi gazdák a búza országos termésátlagát, hiszen amíg 5,1 tonnát takarítottak be átlagban a többi megyében, addig Baranyában 6,1 tonna volt a hektáronkénti átlag – jelentette be az örömteli hírt Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke a hétvégén a Szentlőrinci Gazdanapokon.

Gyakorlatilag az egész országban befejeződött a nyári aratás, a több mint 1,6 millió hektáros vetésterületről összesen 7,2 millió tonna termést takarítottak be a gazdák. A búza, árpa, rozs, zab, tritikálé, repce és magborsó szinte mindegyikéről elmondható, hogy a termésátlagok kis mértékben elmaradtak a korábbi években tapasztaltaktól. Legfontosabb kenyérgabonánkból, az őszi búzából 4,84 millió tonna termett. Ennek termésátlaga 7 százalékkal lett kevesebb, mint ahogy az elmúlt öt évben azt megszokhatták a hazai gazdálkodók.

A kamara elnöke elmondta, a mezőgazdaság fejlődését jelzi, hogy 1994-ben az országos átlag mindössze 4,6 tonna volt, azonban a további előrelépési irányt meghatározza, hogy a jelenlegi eredmény is jelentősen elmarad a német és francia 8–10 tonnás átlagtól. Hasonlóan tragikus a lemaradásunk az öntözés tekintetében is, ezért tűzte ki célul a hazai mezőgazdaság, hogy a következő húsz évben egymillió hektárra bővítsék az öntözhető területek nagyságát.

A szakemberek szerint a vártnál gyengébb termés egyértelműen az idei, szokatlan és kedvezőtlen időjárás számlájára írható, mert a tavaszi-nyár elejei változékony időjárás – a korai hőhullám és Medárd után a sok csapadék – megviselte a mezőgazdasági haszonnövényeket. Jó hír viszont, hogy a kereskedők keresik a magyar búzát, hiszen a világ nagy gabonatermő területeit aszály sújtotta. A nemzetközi kereskedők révén összesen csaknem 2,5 millió tonna magyar búza juthat ki magas áron az európai piacra. Így a termelők, ha még nem kötötték le a termést, magasabb árak elérésében bizakodhatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában