könnyebbség

2018.03.17. 15:30

Egyre többen igénylik, hogy a NAV töltse ki adóbevallásukat

A tavalyihoz képest is több szja-bevallási tervezetet készít idén a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, mivel idén megszűnik a munkáltatói elszámolás. A mezőgazdasági őstermelőknek és az áfa fizetésére kötelezett magánszemélyeknek is összeállítja a NAV a bevallási tervezetet.

Wald Kata

A NAV az adóbevallási tervezet összeállításához a kifizetők, munkáltatók által benyújtott adatokat használja fel. A mezőgazdasági őstermelők és az áfa fizetésére kötelezett magánszemélyek számára az adóbevallási tervezet egy ajánlat, amely segít a bevallás kitöltésében.  Ezen tevékenységgel kapcsolatos bevételek és költségek nem szerepelnek a NAV nyilvántartásában, így azokat az adóbevallási tervezet nem tartalmazza. Ezért a tervezetet az adózóknak ki kell egészíteniük az önálló, illetve az őstermelői tevékenység jövedelmével, és az ahhoz kapcsolódó fizetési kötelezettségekkel.

Az adóbevallási tervezet alapján elkészített szja-bevallás benyújtási határideje 2018. május 22. Ha nem egészítik ki, nem módosítják az adóbevallási tervezetet, az nem válik május 22-én érvényes személyijövedelemadó-bevallássá. Erre a kitöltő program külön figyelmezteti is az adózókat. Ha a mezőgazdasági őstermelő éves bevétele a 600 ezer forintot nem haladta meg és nem volt más adóköteles jövedelme, akkor bevallást sem kell benyújtania.

A kész tervezeteket a NAV március 15-től az Ügyfélkapun keresztül elektronikus formában elérhetővé tette. Akinek nincs ügyfélkapuja, 2018. március 19-ig kérheti a tervezet postázását levélben, SMS-ben (06-30/344-4304) vagy a NAV honlapján elérhető űrlapon, formanyomtatványon (BEVTERVK), továbbá telefonon, a 1819-es hívószámon, valamint az ügyfélszolgálatokon. Az SMS-ben az SZJA rövidítés mellett az adóazonosító jelet és a születési dátumot kell elküldeni.

Aki maga szeretné szja-bevallását elkészíteni, a NAV honlapjáról letöltheti, illetve az ügyfélszolgálatokon beszerezheti a 17SZJA nyomtatványt, valamint a bevallás elkészíthető a webes kitöltő felületen is, mely elérhető a NAV honlapjáról (www.nav.gov.hu/szja/szja), illetve a kormányzati portálról (www.magyarorszag.hu).

Idén az szja-bevallás tervezetét azoknak is automatikusan, külön kérés nélkül elkészíti a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, akik korábban munkáltatójuktól kérték az adómegállapítást.

Annak sem kell aggódnia, aki esetleg lecsúszik a 2018. március 19-ei határidőről, ugyanis 2018. május 22-ig személyesen a NAV ügyfélszolgálatain is kérheti adóbevallási tervezetének kinyomtatását. Az szja 1+1 százalékának felajánlásáról a korábbi évekhez hasonlóan, idén is lehet elektronikusan és papíron is rendelkezni egészen május 22-ig.

Telefonon, sms-ben vagy személyesen is kezdeményezhető

Gyakran felmerülő kérdés, hogy a dolgozóknak készített tervezet is csak egy ajánlat-e, mint például az őstermelőké. A válasz: nem. A tervezet akár az adózó közreműködése nélkül is – ha nincs szükség kiegészítésre, javításra – 2018. május 22-ével érvényes személyijövedelemadó-bevallássá válik. Az elkészített adóbevallási tervezeteket a NAV 2018. március 15-től az Ügyfélkapun keresztül elektronikus formában elérhetővé tette. Akinek nincs ügyfélkapuja, 2018. március 19-ig kérheti a tervezet postázását levélben, SMS-ben (06-30/344-4304) vagy a NAV honlapján elérhető űrlapon, formanyomtatványon, továbbá telefonon, a 1819-es hívószámon, valamint az ügyfélszolgálatokon. Az SMS-ben az SZJA rövidítés mellett az adóazonosító jelet és a születési dátumot kell elküldeni. Az szja 1+1 százalékának felajánlásáról a korábbi évekhez hasonlóan, idén is lehet elektronikusan és papíron is rendelkezni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában