körkép

2019.05.24. 07:00

Megtervezték a baranyai falvak jövőjét

A magyar falvak fejlesztési lehetőségeiről hallhattak előadást a Baranya Megyei Kormányhivatal által szervezett Építés hete rendezvénysorozat harmadik napján, amelynek a sombereki művelődési ház adott otthont.

Zsíros Krisztina

Horváth Zoltán, a Baranya Megyei Kormányhivatal vezetője, majd Csoboth Tamás, Somberek polgármestere köszöntötte a megjelenteket az Építés hete rendezvénysorozaton. Elsőként Viski József, a vidékfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkár a Vidékfejlesztési Program pályázati lehetőségeiről beszélt.

Mint elhangzott, a program keretében az önkormányzatok számára az egyedi szennyvízkezelés kiépítésére, illetve a tanyák fejlesztésére vannak még nyitott pályázati felhívások. A vidéki népesség megtartására a mezőgazdasági vállalkozások támogatását is kiemelte, hiszen, ha a vidéki vállalkozások fejlődnek, az a munkahelyek számának növekedését idézheti elő.

Kolossa József, az Építészeti és Építésügyi Helyettes Államtitkárság Településtervezési és Területrendezési Főosztályának vezetője hangsúlyozta: jelenleg senki nem tudja, mi fogja megállítani a magyar falvak népességének csökkenését.

– Vannak olyan részei a fejlődésnek, melyeknek a településen teljesülnie kell, de fel kell ismernünk, hogy ez nem elég. Tapasztalható, hogy nem az a legvonzóbb település, amely a legtöbb pályázati támogatást kapja. Meg kell teremteni az egyediséget, az épített értékeket pedig meg kell őrizni. A településképi arculati kézikönyv, melyet minden önkormányzatnak el kellett készíteni, erre ad egy lehetséges megoldást, ám sokan nem találták meg az ebben rejlő lehetőségeket – hangsúlyozta Kolossa József.

A népességmegtartásról elmondta, a helyi fejlesztésekről hírt kell adni, hiszen ha az emberek nem tudják, hogy mi fejlődött a településen, akkor nem is gondolnak arra, hogy esetleg otthonuknak válasszák.

Tucatnyi település munkáját ismerték el

Az előadások végén Horváth Zoltán kormánymegbízott és Lukáts István, a megyei kormányhivatal állami főépítésze sorolta fel azoknak a településeknek a nevét és adta át a jelenlévő polgármestereknek az oklevelet, akik a legjobb települési arculati kézikönyvet készítették el. Belvárdgyula, Szentkatalin, Pogány, Orfű, Hetvehely, Hidas, Somberek, Drávaszabolcs, Csebény, Bükkösd községek, valamint Pécs és Bóly városa készítette a legjobb, legszínvonalasabb dokumentumokat. A szakemberek szerint a legfontosabb cél az lenne, hogy ez ne csak egy papír legyen, hanem olyan eszköz, melynek segítségével a felújításra készülő, esetleg betelepülő lakosoknak, vállalkozásoknak tud jó példákat mutatni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában