Akadozó rendelések

2018.09.22. 20:00

Pórul járhat, aki nem ismeri a netes vásárlás szabályait

Az internet elterjedésével és annak mindennapi használatának növekedésével nő a bizalom az online vásárlással szemben is. A kényelmes ügyintézés azonban veszélyeket rejthet magában, amikre érdemes odafigyelni.

Bátonyi Donát

Apród, jófogás, vatera, online vásárlás, internetes vásárlás

Az internetről való vásárlás során könnyedén belefuthatunk csalókba, akik csak a bankkártya adatainkat akarják kicsalni áloldalakkal. Vagy a csomag akad el a határon mert a küldő nem címkézte fel azt rendesen. Azonban a pozitív oldaláról sem feledkezhetünk meg, hiszen a vevőknek lehetőségük nyílik, hogy otthonról vásároljanak és összehasonlítsák az árakat. A kockázat abban rejlik, hogy a vevő és az eladó nem találkoznak egymással, nem látható a termék.

A netes vásárlásnak két fajtája van: webshopokon vagy aukciós portálokon. A webshopokban a kereskedők jellemzően új terméket árulnak, számlával, jótállással, míg az aukciós portálokon sok esetben használt termékek szerepelnek, számla és jótállás nélkül és így az áruk alacsonyabb. Gyakori probléma, hogy közbelép a vámhivatal, vagy elkeveredik a küldemény szállítás közben.

– Eleinte kissé szkeptikus voltam a neten való rendelésekkel.

Pénzt kiadni úgy, hogy sosem fogtam a terméket. De pozitív csalódás volt, hogy minden rendelésem rendben megérkezett, még a Távol-Keletről is – mondta Sajti Dávid.

– Én magabiztosan álltam hozzá, úgy hallottam, hogy megbízható. Külföldről rendeltem egy telefont jó áron. Ám két hét múlva levelet kaptam, hogy a csomagom átlépte a vámmentes költséghatárt, ezért ki kellett fizetnem a kezelési költséget és a vámot is – mondta el tapasztalatait Tombori Gábor.

Országonként változó vámszabályok

Mire kell figyelniük a külföldről vásárlóknak? Kérdésünkre a NAV sajtóreferense, Barlai Krisztina Katalin válaszolt. Ha valaki az unión kívülről rendelt terméket, és az ára nem éri el a 22 eurót, ami jelenlegi árfolyam szerint 7145 forint, nem kell fizetni vámot és áfát. 22,1 és 150 euró között a küldemény vámmentes, de már 27 százalék áfa terheli a küldeményt. Ha az adott áru drágább, mint 150 euró (48 ezer forint), akkor nem csak a 27 százalékos áfát kell megfizetni, hanem a vámot is. Fontos megemlíteni, hogy az értékhatárba nem csak az áru értéke, hanem a szállítás költsége is beleszámít. Hogy mekkora a vám mértéke, az változó, 0 és 12 százalék között változik attól függően, hogy melyik országból milyen árut rendelhetünk. A Kínából rendelt műszaki eszközökre kivetett vám általában 2,5–4 százalék között van. A legtöbb esetben a csomagok nyomon követhetőek egy online rendszer segítségével.

Képünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában