Tombol a kánikula

2022.07.02. 08:31

Egy év alatt nem iszunk meg annyi sört, mint amennyi víz fogyott júniusban

Az idei év első kánikulai hulláma Pécs és a környező települések vízfogyasztására is hatással van. Június 29-én, szerdán fogyott eddig a legtöbb víz a hálózatból: 28 millió liter ivóvizet fogyasztottunk el Pécsen és környékén.

Zs. J.

Fotó: Laufer László

A Tettye Forrásház Zrt. szolgáltatási területén naponta átlagosan 22-23 ezer köbméter vizet használunk el. Ez a napi átlagmennyiség a héten tartósan emelkedett – többet iszunk és fürdünk, öntözésre és a medencék feltöltésére is több vizet használunk forróság idején –, de továbbra is kiegyenlített a fogyasztás.

A kánikulai hét közepén, június 29-én regisztrálta a társaság idén eddig a legmagasabb értéket: ekkor több mint 28 ezer köbméternyi, vagyis 28 millió liter ivóvizet fogyasztottunk el Pécsen és környékén. A legalacsonyabb fogyasztást május 29-én mérték a műszerek, amikor szolid 17 ezer köbméter víz folyt ki a csapokon.

A nyár első hónapjában összesen 689 millió liternyi víz fogyott a hálózatból – ez meghaladja Magyarország teljes éves sörfogyasztását (ami a KSH adatai szerint 669 millió liter/év volt 2020-ban).

A Tettye Forrásház Zrt. szakemberei folyamatosan ellenőrzik a vízellátást, vizsgálják az egyes napszakokhoz vagy területekhez köthető kiugró fogyasztási adatokat is. Érdekesség, hogy Pécsen idén az Erdész utcai zóna (Szkókó-Bálics-Kisdaindol határolta övezet) produkálta a legmeredekebb fogyasztásnövekedést.

Jó hír a pécsieknek és a környéken élőknek, hogy az ivóvízellátás biztonságát nem befolyásolja a rendkívüli meleg – friss, tiszta, egészséges vízből a kánikulai időszakokban sincs hiány. A TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt. szolgáltatási területén a tározók 80%-os kihasználtsággal működnek jelenleg, van bőven tartalék.

Pécsen az elmúlt 15 évben nem volt szükség a vízhasználat korlátozására, vagy locsolási tilalomra – erre idén nyáron sem kell számítani. Hacsak nem következik be jelentősebb meghibásodás, nem apadnak el a csapok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!