Jön a ciklon

2022.12.09. 08:32

Az eső mellett havazásra is számíthatunk a hétvégén

Esős idő lesz pénteken, majd hétvégén havas esőre vált, néhol havazás is előfordulhat.

Zs. J.

Fotó: Laufer László

Két ciklon alakítja hétfő reggelig időjárásunkat, így szinte országszerte kiadós csapadék várható. Döntően eső, de vasárnap nyugat, északnyugat felől egyre inkább havas esőre, hóra vált a halmazállapot, ezzel párhuzamosan pedig a szél is feltámad, közölte az Országos Meteorológia Szolgálat.

Péntek

Borult, párás, foltokban ködös időnk lesz. Délnyugat felől sokfelé várható kiadós eső. Eleinte a déli, estétől az északnyugati szél megerősödik. 5 és 11 fok között alakul a hőmérséklet.

Szombat

A délelőtti órákig délen és keleten további eső várható, máshol átmeneti csapadékszünet lesz; azonban estefelé dél felől újabb csapadékrendszer érkezik, elered az eső, sőt az Alpokalján már havas eső, hó is lehet. 6-7 fok körüli értékeket mérhetünk délután.

Vasárnap

Borult idő lesz sokfelé jelentős mennyiségű csapadékkal: a Nyugat-Dunántúlon már reggeltől havazás várható, máshol az esőt fokozatosan váltja fel a havas eső, havazás. A megerősödő, néhol viharossá fokozódó északnyugati széllel igen hideg levegő zúdul be hazánk térségébe. Napközben csökken a hőmérséklet, reggel 5, délután már csak 2 fok körül alakul.

Orvosmeteorológia 

Kettős fronthatás terheli szervezetünket. Sokaknál jelentkezhet fejfájás, fáradtságérzet, álmatlanság, csökkenhet a teljesítőképességük. A szív-és érrendszeri betegeknél gyorsabbá válhat a szívműködés, emelkedhet a vérnyomás, emiatt is nőhet a vérzésre való hajlam (agyvérzés) és gyakoribbá válhatnak az embóliák, vérrögös elzáródások (szívinfarktus). A megfigyelések szerint a hidegfrontra érzékenyeknél a görcsös panaszok fokozódnak, egyre erősödő fejfájás alakulhat ki.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!