Cudar idő uralkodik

2023.02.02. 08:28

Kiteríti kártyáit a medve, kiderül mikor érkezik a tavasz

Február másodikán az időjós szerepét a medve látja el. Ha meglátja árnyékát, akkor visszabújik, mert még hosszú, kemény tél áll előttünk.

Zs.J.

Fotó: BÚS CSABA

A medve jóslás egyes források szerint Palócföldről (Szlovákia) ered, míg mások szerint Erdélyből, de az is előfordulhat, hogy Jókai Mór alkotta meg az idősós medve alakját.

Az új földesúr regényében így írt róla:

„ Van aztán egy napja a télnek, aminek „gyertyaszentelő” a neve. Miről tudja meg a medve e nap feltűnését a naptárban, az még a természetbúvárok fölfedezésére váró titok. Elég az hozzá, hogy gyertyaszentelő napján a medve elhagyja odúját, kijön széttekinteni a világban.

Azt nézi, milyen idő van!

Ha azt látja, hogy szép napfényes idő van, a hó olvad, az ég tavaszkék, ostoba cinkék elhamarkodott himnuszokat cincognak a képzelt tavasznak, s lombnak nézik a fán a fagyöngyöt, pedig lép lesz abból, melyen ők megfogulnak; ha lágy, hízelgő szellők lengedeznek, akkor a medve – visszamegy odújába, pihent oldalára fekszik, talpa közé dugja az orrát, s még negyven napot aluszik tovább; – mert ez még csak a tél kacérkodása; mint a régi rendszer minisztériuma szabadelvű program mellett.”

Várható időjárás Baranyában (Forrás: koponyeg.hu)

Csütörtök

Változóan felhős időre számíthatunk délnyugaton, nyugaton elszórtan havas esővel, záporral. A legtöbb napsütés a középső tájakon lehet. Az északnyugati szél többfelé megerősödik, néhol viharossá fokozódik. 0 és +6 fok között alakul a hőmérséklet.

Péntek

Nyugat felől beborul az ég, és egyre többfelé várható havazás, majd havas eső, eső. A hegyekben végig havazhat. Eleinte a nyugati, majd az északnyugati szél erősödik meg. +1 és +7 fok várható.

Orvosmeteorológia (Forrás: koponyeg.hu)

Erős hidegfronti hatás terheli szervezetünket, mely különösen megviselheti az időseket és a krónikus betegeket. Az arra érzékenyeknél fejfájás, alvászavar, fáradékonyság jelentkezhet, továbbá fizikai és szellemi teljesítő képességünk is romolhat. A szív-és érrendszeri betegeknek különösen megterhelő ez az időjárási helyzet. Náluk jellemzően vérnyomás-ingadozás, szédülékenység alakulhat ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!