Összekuszálódnak az évszakok

2023.03.27. 15:04

Volt már olyan, hogy márciusban komolyan visszanézett a tél

Minél idősebb egy ember, a saját megélt tapasztalatai által úgy véli, hogy az időjárásunk nem a megszokott mederben zajlik. Nem ritka már, hogy tavasszal beköszönt újra a tél, hóval, mínuszokkal.

Zs. J.

Fotó: Löffler Péter

Pár nappal ezelőtt még kora nyárias időnk volt, 25 fok feletti hőmérséklettel, majd hétvégén egy sarkvidéki hidegfront érte el hazánkat, ami jelentős csapadékkal, lehűléssel érkezett. Több helyen egyhavi csapadék, 30 milliméter hullott. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a hét első felében hideg lesz, lesz olyan térség, ahol mínusz fokokat mérhetünk, majd gyorsan melegedni kezd a levegő. A csapadékból sem lesz hiány, főleg a hétvégén újabb záporeső várható.

Lapunk archívumát hívtuk segítségül, hogy megnézzük volt-e olyan március, mikor hasonlóan szélsőséges volt időjárásunk. Nem kellett sokat keresgélni, 2020 március végén a meteorológusok előrejelzése arról szólt, hogy 15 centiméter hó hullhat Baranyában. A jelentős csapadék meg is érkezett, március 23-ára hó lepte be a vármegyénket, volt olyan útszakasz, ami  járhatatlanná vált a lehullott hómennyiség miatt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat egy korábbi tanulmánya már kitért rá, hogy 1961–1990-es átlagokhoz képest minden hónap melegebb lett az 1991–2020-as időszakban. A beszámolójuk szerint a legkisebb változást szeptemberben és októberben, míg a legnagyobbat augusztusban és januárban tapasztalták. Az évszakok közül legjobban a nyár, legkevésbé az ősz melegedett. 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján egy másik érdekes adatsor is megtalálható, ahol egyes hónapok napi maximum és minimum hőmérsékletei vannak feltüntetve. Ha a márciusi hónap napjait nézzük, abból az olvasható ki, hogy 1950-es évektől megnőtt a napi szélsőséges csúcshőmérsékletek száma. A március 31 napjából 20 legalacsonyabb napi minimumhőmérséklet 1950-es évek utáni évekhez, míg a legmagasabb napi minimumhőmérséklet 22 napja szintén 1950-es utáni évekhez köthető. Volt, mikor plusz 27,4 fokra melegedett fel a levegő, vagy mínusz 27 fokra hűlt.

A meteorológusok mindig kitérnek rá, hogy pontosabb előrejelzést háromnapra tudnak adni, de több olyan időjárással foglalkozó honlap található, ahol több hónapra előre jósolják meg az időjárást. Az idokep.hu keddre Baranyára hózápor,  mínusz fokot jósol, majd április elejére lassú felmelegedést, míg a koponyeg.hu március 28-ára esőt, április elejére plusz 12-14 fokot prognosztizál.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!