Időjárás

2023.03.09. 08:28

Zivatarokra figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat

Csütörtökre az Országos Meteorológiai Szolgálat sárga figyelmeztetést adott ki Baranya vármegyére. Mint közölték: elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett szélerősödés, jégeső is előfordulhat.

Zs. J.

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Csütörtökön a délelőtti órákban még sok lesz a felhő, majd délutánra szakadozik, és egyre inkább gomolyosodik a felhőtakaró. A nap második felében már sokfelé napos, gomolyfelhős idő várható. Összességében több helyen lehet eső, zápor, illetve zivatar is kialakulhat. Utóbbira nagyobb esély a Dunántúl nyugati, délnyugati felén, illetve a déli országrészben van, közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Várható időjárás Baranyában (Forrás: koponyeg.hu)

Csütörtök

Délután északnyugat felől csökken a felhőzet, egyre több helyen süt ki a nap, de futó záporok még ekkor is lehetnek. 14 és 19 fok közötti igazi tavaszi idő lesz. A nyugati szél többfelé lesz erős.

Péntek

Eleinte változóan felhős idő lesz, és csak elszórtan lehetnek záporok. Délután aztán délnyugat felől egyre több helyen alakul ki zápor, zivatar. Marad a 17 fok körüli tavaszi hőmérséklet. A déli szél megerősödhet.

Szombat

Délig erősen felhős lesz az ég, és többfelé lehet eső, zápor, zivatar. Déltől csökken a felhőzet, kisüt a nap és felhőátvonulások lesznek. Délután már inkább csak északkeleten fordul elő zápor. Nagy területen lesz erős, olykor viharos az északnyugati szél. Hidegfront érkezik. 10-15 fok közé csökken a hőmérséklet.

Orvosmeteorológia (Forrás: koponyeg.hu)

Gyenge melegfronti hatás terheli szervezetünket, mely különösen megviselheti az időseket és a krónikus betegeket, de az egészséges szervezetre is hatással lehet. Az arra érzékenyeknél fejfájás, alvászavar, fáradékonyság jelentkezhet, továbbá fizikai és szellemi teljesítő képességünk is romolhat. Ennek köszönhetően sokaknál figyelmetlenség, koncentrációs zavar jelentkezhet, ami növeli a balesetek előfordulásának kockázatát. A szív-és érrendszeri betegeknek különösen megterhelő ez az időjárási helyzet. Náluk jellemzően vérnyomás-ingadozás alakulhat ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!