Ez még nem az igazi

2023.06.05. 08:45

Megint visszajönnek a felhők, akár eső is lehet

bama.hu

Hétfőn délnyugat felől egyre inkább megnövekszik a felhőzet, legtovább északkeleten marad a napos idő. Eleinte nyugaton, késő délutántól, estétől délnyugat felől egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar. A délkeletire forduló szél a középső megyékben és a Dunántúlon többfelé megélénkül, zivatarok idején erős, akár viharos lökések is lehetnek. Nyugaton 20-24, máshol 25-30 fok között alakul a csúcshőmérséklet.

Kedden a gyakran erősen megnövekvő felhőzetből országszerte sokfelé készülhetünk esőre, záporokra, zivatarokra, néhol felhőszakadásra, jégesőre is. Az ország középső harmadán többfelé élénk lesz a délkeleti szél, zivatarok környezetében viszont továbbra is lehetnek erős, viharos lökések. Hajnalban 13-17, napközben 18-26 fokot mérhetünk.

Szerdán is marad a változékonyság: a gomolyfelhős-napos időben több helyen várható eső, zápor, zivatar. Ezeket néhol felhőszakadás, jégeső kísérheti. A Duna-Tisza közén zivataroktól függetlenül is gyakran lehet élénk, néhol erős a déli-délkeleti szél. Délutánra 21-27 fok közé melegszik a levegő.

 

Orvosmeteorológia

Hétfőn sem lesz felettünk időjárási front, de keleten, északkeleten még sokfelé nagy lesz a napi hőingás, emiatt az érzékenyek körében migrén, dekoncentráltság, vérnyomás-ingadozás, keringési problémák és akár rosszullét is jelentkezhet.

A magasban zajló melegedés miatt az arra érzékenyebbeknél emellett enyhe melegfronti tünetek is jelentkezhetnek, fejfájásra panaszkodhatnak, feszültebbek lehetnek.

A felhősebb, csapadékosabb tájakon élők kicsit lehangoltabbak lehetnek.

Záporok, zivatarok idején fokozódik a fülledtség, romolhat az asztmások állapota.

Északkeleten gondoskodjunk bőrünk megfelelő védelméről, az UV-sugárzás ugyanis a fátyolfelhők érkezése előtt elérheti a nagyon erős fokozatot.

Figyeljünk oda immunrendszerünk erősítésére! Fogyasszunk gyümölcsöket, zöldségeket, valamint ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!