tél tábornok támad

2018.12.13. 12:31

Befehéredhet a Mecsek, de a nagyon nagy hó talán elmarad

A legfrissebb számítások szerint 5-10 centi lesz Baranyában. Vigyázzunk az utakon!

Zs. J.

Pölöskefõ, 2018. február 27. Hófúvás miatt lezárt út a Zala megyei Pölöskefõ és Gelse között, Pölöskefõnél 2018. február 27-én. MTI Fotó: Varga György

A hét elején már jelezték az időjósok, hogy a hétvégére térségünk felé érkezik egy mediterrán ciklon, ami sok csapadékot hoz. Akkori előrejelzések arról szóltak, hogy akár 10-20 centi hóra lehet számítani Baranyában. Csütörtökön felhívtuk a pogányi meteorológiai szolgálat ügyeletét, hogy megtudjuk mire készülhetünk.

Mint az ügyeletes meteorológus elmondta, a megyébe péntek délutánra érkezik meg a ciklon és kezdődik meg a csapadékhullás belőle. A hőmérséklet plusz kettő fok körül tetőzik, és megerősödik a szél. A hétvégére erőteljesebb lehűlés várhatón. Hajnalra mínusz hét-nyolc fokra hűl le a levegő, napközben is alig kúszik a nulla fok fölé.

Szombat délutánra áll el a csapadék. A mostani előrejelzés szerint öt centi hó hullhat, de a megye magasabb pontjain akár tíz centiméter hóréteg is kialakulhat. Vasárnap csapadék mentes lesz, jövő hét elején még egy kis hószállingózásra készülhetünk.

Komoly havazás várható Pécsett pénteken délutántól

Páva Zsolt polgármester közleménye:

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelzése szerint Pécs térségében akár 10-15 centiméternyi friss hó hullhat péntektől kezdve. Fokozott óvatosságra lesz szükségünk a közlekedésben az utakon, járdákon, tereken. Ezért kérek mindenkit, hogy figyeljünk egymásra, segítsük egymást!

A jelenlegi legfrissebb előrejelzések szerint a pénteki nap folyamán csapadék kíséretében a hőmérséklet mínusz 1-2 fok lesz Pécs térségében. Mindez azt eredményezheti, hogy a lehullott hómennyiség megmarad a talajon, így a járdákon, tereken fokozott figyelemre lesz szükség mind az emberek, mind a városüzemeltetési társaság részéről.

A város útjait kezelő városüzemeltetési társaságtól azt kértem, hogy minden rendelkezésre álló gépjárművét és emberét vesse be, kibővített kapacitással dolgozzon péntektől.

A társaság az utak és járdák elősózását – a jelenlegi időjárási előrejelzés alapján – péntek kora délutáni óráktól fogja megkezdeni és folytatja teljes kapacitással a hétvége folyamán is.

Tisztelettel kérem a közlekedőket, hogy csak olyan helyen és olyan módon parkoljanak, hogy még véletlenül se akadályozzák a síkosság-mentesítési munkálatokat, s csak a legszükségesebb esetben induljanak útnak.

Kérek minden autóvezetőt, hogy pénteken reggel csak az induljon útnak gépjárművével, aki magabiztosan vezet síkos utakon, kocsiján megfelelő profilmélységű téli gumiabroncs van. A gyalogosan közlekedők pedig készüljenek fel havas és jeges útszakaszokra.

Közös érdekünk és kötelesságünk, hogy lakókörnyezetünkben gondoskodjunk a lakóingatlanuk előtti járdák megfelelő síkosság-mentesítéséről és sózásáról. (Bővebb információ: http://www.biokom.hu/ingatlantulajdonosok-kotelezettsegei/)

Hó- és síkosság-mentesítési ügyben a lakosság részére a BIOKOM Nkft. kettő éjjel-nappal (non-stop) hívható telefonszámot biztosít: 72/502-100 vagy 80/200-590. A pécsi buszokkal kapcsolatos információk a www.tukebusz.hu oldalán elérhetőek.

A meteorológiai riasztásokat nyomon követhetik a www.met.hu oldalon. A havazással, körülményekkel kapcsolatban folyamatosan frissülő információk a http://baranya.katasztrofavedelem.hu/ oldalon érhetők el.

Vigyázzunk egymásra, segítsük egymást!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!