anomália?

2018.08.21. 20:00

Már sokadik napja ered el az eső Baranyában – de miért? (videó)

Miközben az ország nagy részén szinte felhőtlen az égbolt, a Mecsek környezetében minden nap elered az eső. De mi okozza ezt?

dg (forrás: Időkép.hu)

Egyre többen teszik fel maguknak a kérdést megyénkben, hogy vajon mi okozza, hogy a Mecsek egyes részein minden nap esik, miközben az ország többi részén egyáltalán nincs csapadék napok óta. Van, hogy süt a nap, és perceken belül mégis kialakul egy gyors zápor. A jelenség már öt napja tart, van hogy fákat dönt ki a hirtelen jött szél, van, hogy csak egy-két csepp esik.

Hétfő kora este mi is beszámoltunk arról, hogy zivatargóc alakult ki a megyehatárnál, mely kelet felé haladva a Mecsek lábánal adta le súlyos terhét. Ennek következtében özönvízhez hasonlatos eső alakult ki a hatos mentén, Hidas és Mecseknádasd között hétfőn késő délután. A Pécs felé autózók ritka látványban részesülhettek, hiszen miközben balról esőfüggöny övezte útjukat, jobb kéz felől hét ágra sütött a nap.

Kedden este pedig Abaligetre érkezett meg sok kárt okozva a vihar.

Mielőtt még valaki azt gondolna, hogy titkos kísérletek állnak a háttérben, tisztázzuk, hogy miről van szó.

A forgatókönyv minden nap ugyanaz volt: a majdnem felhőmentes délelőttöt követően szinte a semmiből alakultak ki a nap első zivatarai a Mecsek térségében. A zivatarokat erős szél, néhol apró szemű jégeső is kísérte. Mindez jó példája annak, mennyire meghatározóak tudnak lenni a helyi adottságok a zivatarok szempontjából.

Az időkép.hu szakportál leszögezi, hogy jelen esetben is a Mecsek, mint orográfiai (hegyrajzi – a szerk.) akadály játszott fontos szerepet abban, hogy a meleg levegő felfelé kezdjen el mozogni. Az emelkedő levegő elérve harmatpontját (azt a hőmérsékletet, amelyen a levegőben lévő nedvesség kicsapódik) gomolyfelhőket hozott létre, melyek továbbfejlődéséből zivatarfelhők alakultak ki.

A helyi jellegű zivatarokra jellemző a lassú mozgás, szinte egy helyben vagy legalábbis egy kis területen fejtik ki hatásukat. Emiatt az adott térségben jelentős csapadékmennyiség is lehullhat, mely villámárvizeket okozhat.

Hazánkban gyakran látni példákat az ilyen típusú záporokra, zivatarokra, melyek főként hegyvidéki területeinken jelennek meg. Ilyenkor vagy maguk a hegyvonulatok, hegyek, dombok lejtőin (luv oldalán) kényszerül magasba emelkedni a meleg, nedves levegő, vagy a domborzat által kialakított szélcsatornák egymásba torkollása hoz létre összeáramlási zónákat (konvergencia vonalakat).

Az Időkép szakembere leszögezi, hogy a helyi zivatarok előrejelzése az esetek nagy részében nem egyszerű feladat, mivel még a legnagyobb felbontású, regionális időjárási modellek sem képesek teljes mértékben figyelembe venni a helyi földrajzi adottságokat. Pedig pont ezek az adottságok játszanak kulcsszerepet egy-egy ilyen típusú zivatar kialakulásában.

Az valószínű, hogy a következő napokban is folytatódhat még ez a fajta kiszámíthatatlan időjárás, melynek van aki örül, van aki nem. Azok lehetnek boldogabbak, akiknek jólesik egy kis felfrissülés, hiszen ilyenkor a hőmérséklet is jó pár fokkal visszaesik. Akik viszont egész napos strandolást terveznek valamelyik környékbeli strandon, azok bosszankodhatnak, mert kiszámíthatatlan, mikor bukkan fel egy újabb zápor, zivatar.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!