időjárás

2018.12.15. 12:00

Péntek délután óta havazik, riasztás Baranyára!

Kevés napsütés után megvastagszik a felhőzet, majd dél felől havazni kezd. Folyamatosan frissítve.

bama.hu (forrás: időkép.hu)

Forrás: Laufer László

15:00 – Alábbhagyott a havazás

Az Országos Meteorológiai Szolgálat délutáni tájékoztatása szerint szombat estig még folytatódik az országos havazás, de a Dunántúlon nyugat felől gyengül, éjszaka fokozatosan megszűnik a csapadék. Olvasónk jelzése szerint a pécsi Kertvárosban már nem esik a hó.

12:08 – Így néz ki a hólepte Pécs

11:39 – Nincs jelentős fennakadás

A megyében valamennyi főközlekedési-, és gyorsforgalmi út, valamint az M6-os autópálya is járható, sónedves – adott tájékoztatást a Katasztrófavédelem. A helyi és távolsági autóbuszok tartják a menetrendet, de a Pécs-Budapest vasútvonalon késésekről érkeztek hírek.

Az időjárással összefüggésben szombat 11 óráig nem volt szükség tűzoltói beavatkozásra.

10:57 – Riasztást adtak ki

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szombat délelőtt az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint a havazás miatt Budapesten, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyében van érvényben elsőfokú figyelmeztetés.

Azt írták: szombat estig még folytatódik az országos havazás, de a Dunántúlon nyugat felől gyengül, éjszaka fokozatosan megszűnik a csapadék. Síkvidéken az ország északnyugati felében további 1-7, délkeleti felében további 7-15 centiméter hó valószínű. A hóréteg vastagsága vasárnap reggelig főként délen, délkeleten, illetve a hegyvidéki területeken elérheti a 15-20, a délkeleti határvidéken meghaladhatja a 20 centimétert, aminek jó része ott nedves, tapadó hó formában valószínű. A keleti határnál vegyes formájú csapadék (havas eső, fagyott eső) sem kizárt.

9:40 – Egész nap esni fog a hó

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint szombat éjfélig országszerte folytatódik a havazás, síkvidéken az ország északnyugati felében 2-7 cm, a délkeleti felében 7-20 cm hó valószínű, a várható hó mennyisége északnyugatról-délkelet felé haladva növekszik. A délkeleti határ közelében a hórétég vastagsága 20 cm felett alakulhat szombat éjfélig. A keleti, délkeleti határvidéken a hó mellett átmeneti jelleggel vegyes halmazállapotú csapadék (havas eső, fagyott eső) szombaton napközben nem zárható ki.

21:42 – Egyre több a baleset

Szaporodnak a balesetek is a megye útjain a megváltozott útviszonyok miatt. Előbb a Pécs és Egerág közötti úton borult árokba egy autó, majd kisteherautó és gépkocsi karambolozott a Pécs és Pécsudvard közötti úton. Nem sokkal később villanyoszlopnak csapódott egy autó a 6-os főút nagydobszai szakaszán. Baleset történt a főút Kozármisleny és Szederkény közötti szakaszán is este 10 óra előtt.

14:30 – Havasabb verzió jöhet be, sok hó lehet délen

Mégis nagyobb hó lesz, mint gondolták. A mediterrán ciklon hű maradt hírnevéhez, az utolsó pillanatig (remélhetőleg már nem) változtatta pályáját. Most úgy áll, hogy az egyik havasabb verzió következik be, a déli vidékeken mindenképpen – írja az OMSZ a Facebook-oldalán.

https://www.youtube.com/embed/GoODnohlEb8

Korábban írtuk:

Délnyugat felől hamar megnövekszik a felhőzet és délután, este hószállingózás, havazás kezdődik – írja az időkép.hu. Egy nagy nedvességtartalmú mediterrán ciklon csapadékzónája éri el hazánkat, így péntek éjfélig délnyugaton már összegyűlhet 5 centiméter hó, a Mecsekben és a Villányi-hegységben annál több – figyelmeztet az OMSZ.

Baranyára elsőfokú riasztást adott ki a meteorológiai szolgálat.

Éjjel dél felől egyre nagyobb területen fog havazni, szombat reggel több helyen gyönyörű, fehér, téli tájra ébredhetünk.

Szombaton folytatódik a havazás, országszerte várható hószállingózás, havazás, ill. délen, délkeleten intenzív havazás. Utóbbi tájakon jelentősebb, 5 cm-t meghaladó hóréteg alakulhat ki, a már havas tájakon pedig a feltámadó északias szél hordhatja a havat, kisebb hótorlaszokat emelhet.

A legfrissebb számítások szerint délen, délkeleten alakulhat ki jelentősebb hóréteg, északnyugaton csekély.

Címkék#havazás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!