Pécsi Törvényszék

2018.04.23. 16:00

Életfogytiglanra ítélték első fokon a túronyi gyilkost

A Pécsi Törvényszék április 23-án kihirdetett ítéletével a vádlottat nyereségvágyból, a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette és közokirattal visszaélés vétsége miatt életfogytig tartó szabadságvesztésre és 10 év közügyek gyakorlásától eltiltásra ítélte.

A vádlott a büntetéséből 30 év múlva szabadulhat feltételesen. A vádlott férfi és az idős, német állampolgárságú sértett férfi Túronyban éltek egymás szomszédságában. A sértett két alkalommal megbízta a vádlottat kisebb, ház körüli munkák elvégzésével.

2016. május 14. vagy 15. napján a vádlott otthon szeszesitalt fogyasztott, amitől ittas állapotba került. Az esti órákban elhatározta, hogy a sértett házához tartozó melléképületből fűnyírót vagy más műszaki ingóságokat tulajdonít el. A sértett esetleges ellenállásának leküzdése érdekében fejszét vett magához és a sértett házához tartozó telek mellett lévő – már letaposott – kerítésen keresztül bement az udvarba. Amikor a vádlott a melléképület kilincsét lenyomta, váratlanul megjelent a sértett, majd bement a házba. A vádlott a sértettet követte a házba, az előtérben utolérte, majd – az idő közben már felé fordult – sértett fejére sújtott a fejsze fokával. Az ütéstől a sértett elesett, a vádlott a földön fekvő sértett fejére további ütéseket mért a fejsze fokával.

Ezt követően a vádlott a házban értékek után kutatott, melynek során a sértett pénztárcáját – az abban lévő 22.000 forinttal és okmányaival együtt – magához vette, majd a sértett által gyűjtött, de a forgalomból már kivont német márka típusú pénzérméit is – melyek együttes értéke 13.145 forint – eltulajdonította.

A bántalmazás során a sértett olyan súlyos – az élettel összeegyeztethetetlen – sérüléseket szenvedett, hogy életét az azonnal érkező orvosi segítség sem menthette volna meg.

Ezek után a vádlott az otthonában a pénzt kivette a tárcából, a sértett okiratait elégette, majd Pécsre utazott, az éjszakát az utcán töltötte, és az első busszal hazatért, ezután lefeküdt aludni. Éjjel 2 órakor eszébe jutott, hogy a bűncselekményhez használt fejszét a sértett otthonában hagyta, ezért visszament a bűncselekmény helyszínére hajnali 3 óra körül, tisztítószert és rongyot vitt magával, melyekkel a sértett házában lévő tárgyakat letörölte, mindeközben további tárgyakat, ingóságokat tulajdonított el 98.250 forint értékben.

A vádlott a fejsze nyelét elégette, annak fokát és az eltulajdonított ingóságokat hátizsákba rakta, és egy ismerősének házánál található kútba dobta, ahol a nyomozó hatóság házkutatás során azokat megtalálta.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, a vádlott és védője a minősítés megváltoztatása – a nyereségvágyból történő elkövetés mellőzése – és enyhítés érdekében jelentettek be fellebbezést.

Az ítélet nem jogerős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!