tragédia

2018.05.31. 10:38

Lezuhant egy kisrepülőgép Szalánta térségében, két ember meghalt

Lezuhant egy kétszemélyes elektromos kisrepülőgép gyakorlórepülés közben a pogányi repülőtértől 500 méterre az 58-as főút mellett csütörtök délelőtt tíz óra után néhány perccel. Egy 61 és egy 42 éves férfi halt meg.

bama.hu, fotók: Löffler Péter

fotó: Katasztrófavédelem

Lezuhant és kigyulladt egy kisrepülőgép az 58-as főút mellett, Szalánta térségében – adta hírül a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A balesethez a pécsi és a siklósi hivatásos tűzoltókat riasztották, akik a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett eloltották a tüzet.

Az egységek jelenleg a műszaki mentési munkálatokat végzik. Elsődleges információink szerint a kisrepülőn két ember tartózkodott, akik a baleset következtében életüket vesztették. A 10-es és 12-es kilométer között a főutat teljes szélességében lezárták. Ez a valóságban azt jelentette, hogy a pogányi körforgalomnál visszafordították az autókat Pécs irányába.

Olvasónk, Márk megrázó képet küldött a tragédia utáni pillanatokról, portálunknak elmondta, hogy látták pörögve leesni, majd porfelhő szállt fel, ami azonnal fekete füstfelhővé vált. Az 58-as főúton átlagos volt ekkor a forgalom, néhány kamionos azonnal félreállt, ők riasztották a hatóságokat.

Információnk szerint egy kétszemélyes elektromos kisrepülőgép gyakorlórepülés közben zuhant a főút mellé. A tűzoltók habbal oltották el a felcsapó lángokat.

A tűzoltók 10:02-kor kapták a riasztást egy szemtanútól, aki látta az esetet. A lánglovagok tizenegy kocsival indultak neki, 10:17-kor kezdték meg az oltást és két perc alatt megfékezték a lángokat.A rendőrség közölte, hogy a két áldozat egy 61 és egy 42 éves férfi volt. A gép pontos típusának meghatározása folyamatban van.

fotó: police.hu

Nagyjából Szalánta és Pogány között fél úton, tizenöt méterre a főúttól zuhant le a gép a kukoricásba. A helyszínen sajtótájékoztatót tartottak a hivatalos szervek fél 12 előtt. Mint itt elhangzott, a gép két kört a levegőben, és a második kör után történhetett valami, mert ekkor zuhant a kukoricásba. A becsapódáskor csaptak fel a lángok. Megtudtuk, hogy a helyszínelés még órákig fog tartani a gépnél. A teljes útlezárást 11:45-kor oldották fel, félpályán engedik a forgalmat.

A Magnus Aircraft Zrt. eFusion típusú gépe zuhant le a pécs-pogányi repülőtér közelében csütörtök délelőtt – mondta a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-nek.

Sárkány Sándor tudomása szerint a balesetben két szerelő vesztette életét. Hozzátette, az oltásban több mint tíz tűzoltóegység vett részt. Az MTI a helyszínen úgy értesült, hogy a Magnus Aircraft Zrt. repülőgépgyár több munkatársa is a helyszínen tartózkodik, meg nem erősített információk szerint egyiküket a rendőrség meghallgatja.

Popovics Dejan csütörtök délután a távirati iroda érdeklődésére tudatta azt is, hogy a rendőrség – szakértők bevonásával – légiközlekedés veszélyeztetése miatt indított büntetőeljárást az ügyben.

A pécs-pogányi repülőtér szomszédságában szerdán tartották a Magnus Aircraft Zrt. repülőgépgyárának bokrétaünnepét. Az eseményen az épülő összeszerelő üzem legmagasabb pontjára kitűzött bokrétát a cég által gyártott két repülőgép is átrepülte.

A Flight Radar 24 repülési oldal szerint a HA-XEF lajstromjelű elektromos Magnus eFusion típusú gép útja szakadt meg a szóban forgó területen.

FRISSÍTVE (18:15)

A Magnus Aircraft Zrt. a balesetről azt közölte az MTI-vel, hogy a Magnus eFusion típusú kísérleti repülőgép tesztrepülés közben zuhant le. A közleményben az áll, hogy a cég együtt érez az elhunytak hozzátartozóival.

A balesettel kapcsolatban további tájékoztatást csak a hivatalos szakértői vizsgálat lezárta után adnak – írták.

 

A kép előterében lévő gép semmisült meg ma délelőtt. Az MTI fotója tegnap készült a pogányi reptéren a cég bokrétaavató ünnepségén.

Cikkünket folyamatosan frissítjük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában