game over

2018.09.30. 19:00

Megígérték, betartották: nem nyilvánosak többé a tervezett traffipax helyszínek

Hiába kerestük a rendőrség honlapján, nem találtuk az októberi ellenőrzések helyszíneit. Így ezzel zárul a bama.hu állandó rovata is.

bama.hu

Forrás: MTI Fotó:

Fotó: Sóki Tamás

Amint arról a rendőrség hírt adott szeptember elején, a közlekedési fegyelem megbomlása miatt szigorítja a sebességellenőrzéseket a rendőrség, például nem fogják közzétenni a mérések tervezett helyszínét. És így is lett, az eddig megszokott helyen már nincs közzétéve az októberi vezénylési terv. Az autósoknak így nincs más választása, mint egymásnak jeleznek, ha traffipaxot tapasztalnak. Vagy pedig használják az okostelefonjukon a megfelelő közösségi alkalmazásokat, melyeket mi itt most nem reklámoznánk.

Óberling József az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közlekedésrendészeti főosztályvezetője néhány hete hangsúlyozta: az intézkedés nem azt jelenti, hogy „bokorban megbújva” vagy a „lakott terület kezdetét jelző táblánál” fognak mérni, de nem jelentik be előre az intézkedések helyszínét és idejét, illetve civil személygépkocsik mellett a közlekedők számára „furcsa járművekből” is ellenőriznek.

Mint elmondta: azt tapasztalják, hogy a közlekedők egyre inkább csak akkor tartják be a szabályokat, ha közvetlen rendőri ellenőrzést tapasztalnak. Ennek nyomán, ebben az évben már 398-an haltak meg az ország útjain és ha ez így folytatódik, az elmúlt évek legrosszabb baleseti statisztikájával zárul az esztendő.

Ebben a helyzetben már korábban megkezdték civil autók bevetésével is a közlekedési ellenőrzést. Ennek keretében nemcsak a gyorshajtást szankcionálják, hanem például azt is, ha valaki nem veszi figyelembe a tilos jelzést, vagy szabálytalanul használja a gyorsforgalmi út leállósávját – sorolta Óberling József.

Hangsúlyozta: továbbra is etikus módon hajtják végre az ellenőrzéseket. Olyan helyeken, időben és módon koncentrálják a sebességellenőrzéseket, ahogy azt a közlekedés biztonsága megkívánja – fogalmazott az ezredes.

Arról is szólt, hogy ez az eljárás megfelel a nemzetközi, az európai gyakorlatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában