krimi

2019.09.20. 11:24

Meghalt a szennyvízülepítő aknába esett nő, a telep vezetője felfüggesztett fogházbüntetéssel megúszta

A másodfokon eljáró Pécsi Törvényszék  szeptember 19-én megtartott nyilvános ülésen a Siklósi Járásbíróság február 14-én kihirdetett elsőfokú ítéletét felülbírálva D. I. vádlottat halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt hat hónap fogházra ítélte, amelynek végrehajtását 1 évi próbaidőre felfüggesztette. A bíróság a vádlottat előzetes mentesítésben részesítette.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott nő egy villánykövesdi sertéstelep vezetésével volt megbízva, feladatai közé tartozott a telephely működtetési feltételeinek megszervezése, a telephely karbantartása, továbbá a telephelyen dolgozó állatgondozók és karbantartók munkájának irányítása.

E feladatkörében a vádlott nem gondoskodott a szennyvízülepítő aknák és fedőlapjaik biztonságáról, az aknafedő lapok állékonyságának felülvizsgálatáról, folyamatos karbantartásáról, javításáról, cseréjéről, illetve azok elkerítéséről, a beesési veszély elhárításáról, illetve a beesési veszély elhárítása érdekében figyelmeztető, biztonsági jelzések elhelyezéséről, valamint arról, hogy az aknák közelébe illetéktelen személyek ne juthassanak. A sértett nő 2016. december 3. és 14. napja között – pontosabban meg nem határozható időben – megjelent a sertéstelepnél, majd ismeretlen okból átmászott a telepet övező kerítésen és megközelítette az egyik szennyvízülepítő aknát. Ráállt az akna tetején található korhadt, hiányos deszkalapokra, melyek nem bírták el a súlyát, ezért a sértett a szennyvízülepítő aknába zuhant és az abban található folyadékba belefulladt, életét vesztette.

Az ítélet jogerős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában