tárgyalás

2020.01.22. 12:44

Hatgyerekes szülőket ítéltek másfél év börtönre Siklóson

A Siklósi Járásbíróság január 21-én megtartott tárgyalásán 6 rendbeli társtettesként elkövetett kiskorú veszélyeztetésének  bűntettében bűnösnek mondott ki egy férfit és egy nőt, ezért őket a bíróság 1 év 6 hónap  börtönre ítélte, egyúttal a vádlottak szülői felügyeleti jogát megszüntette.  A bíróság a szabadságvesztés végrehajtását 3 év próbaidőre felfüggesztette, továbbá a felfüggesztés próbaidejére elrendelte a vádlottak pártfogó felügyeletét – közölte a Pécsi Törvényszék.

A bíróság által megállapított tényállás lényege szerint a vádlottak kapcsolatából 6 gyermek született. A vádlottak szűkös anyagi körülmények között éltek, egyikük sem rendelkezett munkahellyel, illetőleg rendszeres jövedelemmel.

A vádlottak a lakóhelyüket és annak környezetét rendkívüli mértékben elhanyagolták, lakóházuk és annak udvara rendezetlen és szennyezett volt. A Baranya Megyei Kormányhivatal Sellyei Járási Hivatalának családgondozói először alapellátásban részesítették a vádlottak gyermekeit, majd 2014 júniusában a gyermekek védelembe vételét rendelték el. A vádlottak a hatóság által a gondozási tervben előírt magatartási szabályoknak a későbbiekben sem tettek eleget, lakóházukban továbbra sem tartottak rendet, heteken át nem takarítottak, lakókörnyezetüket rendkívüli szennyezettség jellemezte.

A vádlottak a lakóházban tárolták az összegyűlt háztartási hulladékot tartalmazó zsákokat, amelyek penetráns szagot árasztottak és fertőzésveszéllyel fenyegettek. Továbbá a vádlottak nem szereztek be elegendő mennyiségű tűzifát, ezért lakóhelyükön folyamatosan nem volt biztosítva a kiskorú gyermekek számára megfelelő hőmérséklet. A vádlott szülők a kiskorú gyermekeik megfelelő öltöztetéséről és tisztálkodásáról sem gondoskodtak. A gyermekek mezítláb, zokni és papucs nélkül, nem az évszaknak megfelelő, vékony ruházatban tartózkodtak a hideg burkolaton a fűtetlen lakóházban. A vádlottak óvodás korú gyermekeiket nem járatták óvodába, így nem gondoskodtak gyermekeik megfelelő óvodai neveléséről, fejlesztéséről és ellátásáról sem.

A vádlottak az ikreket napközben rendszeresen a rácsos kiságyukban tartották, onnan nagyon ritkán vették ki. A vádlottak érzelmileg elhanyagolták gyermekeiket, nem foglalkoztak, nem játszottak velük.

A fenti magatartásukkal a kiskorúak nevelésére köteles vádlottak az e feladatukból eredő kötelességüket súlyosan megszegték, és ezzel gyermekeik testi, értelmi, érzelmi és erkölcsi fejlődését veszélyeztették.

Az ítélet jogerős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában