brutális előzés

2020.08.24. 13:08

A rendőrség is vizsgálja a rodeózó pécsi autós manőverét

Akciófilmekbe illően záróvonalat átlépve előzött több autót egy vakmerő sofőr, a rendőrség szabálysértési eljárás keretében vizsgálja az ügyet.

d.g.

Múlt héten felrobbantotta a közösségi médiát az a videó, melyet egy autós posztolt a saját Facebook-oldalára, majd a felvétel felkerült több közlekedéssel kapcsolatos csoportba is.

(Az eredeti videó a FB-ról a cikkünk publikálása után eltűnt, de a Bp-i Autósok Közössége nevű Youtube-csatorna lementette még a múlt héten.)

Ennek hatására néhány óra, majd néhány nap alatt több ezren láthatták, ahogy egy autós a Budai Vámtól kifelé menet a Pécsváradi úton olyan előzési manőverbe kezd, hogy a záróvonalat átlépve hajt, sőt még a szemből érkezőt is balról előzi. Életveszélyes műveletnek tűnt a felvételek alapján, s feltételezhető, hogy a gépkocsi sebessége is jócskán túllépte a megengedettet.

Az eset kapcsán felkerestük a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság illetékeseit, hogy megtudjuk, ebben az esetben milyen eljárás indult, illetve, hogy a hasonló manőverek kapcsán indul-e vizsgálat.

A rendőrség tájékoztatta a bama.hu-t, hogy az eset körülményeit a rendőrség szabálysértési eljárás keretében vizsgálja, amelyről jogszabály engedélyének hiányában nem áll módjukban bővebb felvilágosítást adni.

A rendőrség megkeresésünkre leszögezte azt is, hogy Magyarországon mindenkinek alanyi joga, hogy a vélelmezett jogsértést a rendőrség tudomására hozza. A rendőrség valamennyi esetben vizsgálja, hogy annak elbírálása a hatáskörébe tartozik-e. Amennyiben igen, úgy megteszi a szükséges intézkedéseket, alkalmazza a vonatkozó hatályos jogszabályokban rögzített szankciókat. A rendőrség gyakorlata következetes: a vélelmezett jogsértés körülményeinek tisztázásához, illetve az eljárás megindításához a feljelentésnek tartalmaznia kell a feljelentett cselekmény helyét és idejét, az elkövetés körülményeinek leírását, továbbá a bizonyítási eszközök megjelölését, lehetőség szerint azokat eredetben csatolva a feljelentéshez.

Amennyiben a hatóság megállapítja a szabálysértés tényét, az eljárás alá vont személy az adott szabálysértés miatt a törvényben meghatározott pénzbírsággal sújtható, illetve a járművezetéstől 1-12 hónap időtartamra eltiltható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában