krimi

2020.11.24. 15:39

Autóját hátrahagyva menekült a mezőn át az embercsempész

Az idei évben a baranyai nyomozók több embercsempészt fogtak el nemcsak a megyében, hanem az ország más területein is.

Zs. J.

Forrás: mti

Lapunkban is beszámoltunk arról, hogy múlt héten szombaton a baranyai rend­őrök információi alapján fogtak el egy ukrán embercsempészt Pest megyében az M5-ös autópálya pihenőjében, akinek a kocsijában öt szír állampolgárt találtak.

Az idei évben eddig hét olyan eset történt, ahol a baranyai rendőrök segítettek más megyében dolgozó kollégáiknak, hogy elfogják az embercsempészeket. Összesen hét bűnöző – három ukrán, két magyar, egy szír és egy hontalan – kezén csattant a bilincs, akik harminc határsértőt próbáltak külföldre szállítani. A sofőröket legtöbbször az autópályák pihenőhelyeinél vagy az osztrák határ közelében állították meg a rendőrök.

Volt olyan eset Balatonszárszón, hogy amikor a sofőr meglátta az út szélén álló rendőröket, akkor gyorsan megállt és megpróbált elfutni a helyszínről. A menekülése nem tartott sokáig, a rendőrök utána eredtek és pár perc üldözés után elfogták.

A rendőrök 2020-ban eddig Baranyában 18 embercsempészt fogtak el, legtöbbjük ukrán állampolgár volt, de volt afgán, cseh, grúz, román, szerb, szír és magyar is köztük. A megyében a legtöbbször a határ mellett, Drávaszabolcsnál és Beremendnél buktak le az embercsempészek, de már olyan is előfordult, hogy a megye belső részében állították meg őket, így például egyikük Pécs belvárosában bukott le.

Az embercsempészés alapesetben 1–5, minősített esetben 5–15 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!