megelőzés

2021.01.14. 16:29

Egy család életét mentette meg a szén-monoxid érzékelő Dunaszekcsőn

Szerdán reggel, Dunaszekcsőn, egy családi házban a családfő begyújtott a nappaliban található cserépkályhába, hogy a felesége és gyerekek kellemes melegben tudjanak felkelni, majd elindult munkába. Egy kis idő után a nappaliban elhelyezett szén-monoxid érzékelő bejelzett.

bama.hu (forrás: Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság)

Szén-monoxid érzékelő

Fotó: Löffler Péter

Az érzékelő riasztását követően az anyuka és két gyermeke – még a tűzoltók kiérkezése előtt – elhagyták a házat és a bejárati ajtót, valamint két ablakot is nyitva hagytak a szellőztetés érdekében.

A mohácsi hivatásos tűzoltók, valamint a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat vonult a helyszínre. A tűzoltók mérőműszerrel behatoltak az ingatlanba, mivel azonban az ajtó és az ablakok nyitva voltak, ezért nem, vagy csak minimális szén-monoxid koncentrációt tudtak mérni.A katasztrófavédelmi műveleti szolgálat ezért a szén-monoxid érzékelő adatait olvasta ki, amely szerint a gázkoncentráció 800 ppm (0,080 térfogatszázalék) feletti értéket mutatott.

Ilyen magas szén-monoxid koncentráció hányingert, szédülést, eszméletvesztést, pár órán belül pedig halált okozhat.

A kéményseprő megvizsgálta a tüzelő-fűtő berendezést, majd megtiltotta annak használatát. A házban a fűtést nyílt égésterű, kéményes fűtőberendezéssel oldották meg, ami azt jelenti, hogy jelen esetben a cserépkályha annak a helyiségnek a levegőjét használja fel, amelyben működik. Az is kiderült a káreset rekonstruálása során, hogy nemrég cseréltek nyílászárókat az épületben, és az újak nagyon jól záródnak, a lakás nem szellőzött.

Mivel a jól záródó ablakok miatt a helyiségben – a cserépkályha működése miatt – elfogyott a levegő, így szén-monoxid termelődött.

Az épületben tartózkodók elővigyázatosságának volt köszönhető, hogy a helyiségbe jó minőségű szén-monoxid érzékelőt, a használati utasításnak megfelelően helyeztek fel, így mielőtt még tragédia következett volna be, a műszer jelzett.

A mentőszolgálat szakemberei a családtagokat a helyszínen megvizsgálták, sérülés ugyan nem következett be, de további vizsgálatokra kórházba szállították őket.

A tüzelő-fűtő berendezés felülvizsgálatáig – lakosságvédelmi intézkedés keretében – a családot rokonoknál helyezték el.

A szén-monoxid mérgezés a fűtési időszakban az egyik leggyakoribb háztartási baleset

Ezeket legtöbbször a helytelenül használt tüzelőberendezés, kémény, kályha, kandalló, gázsütő, gázszárító, gázkazán, gáz vízmelegítő,szabálytalan kivitelezés, az időszakos ellenőrzés és karbantartás elmulasztása,a szellőző elemek lezárása okozza.A hibás készülékek működése miatti tökéletlen égés során mérgező gáz szabadul fel, amely azért különösen veszélyes, mert színtelen, szagtalan, a levegőnél alig könnyebb, nem irritáló. Megakadályozza, hogy a vér megfelelő mennyiségű oxigént szállítson, ezért másodpercek alatt eszméletvesztést okozhat.

Nyílt égésterű fűtőberendezések alkalmazása során különösen fontos a levegő utánpótlás biztosítása, hiszen ezek a berendezések annak a helységnek a levegőjét használják fel, amelyben működnek. Ezért különösen fontos a rendszeres szellőztetés, a nyílászárókat megfelelő szellőzővel kell ellátni.

A balesetek viszonylag kis anyagi ráfordítással megelőzhetőek, hiszen a szén-monoxid-koncentráció emelkedését egy jó minőségű szén-monoxid-érzékelő megbízhatóan jelzi, éppen ezért nagy segítséget jelent a balesetek megelőzésében. Természetesen csak a megfelelő minőségű szén-monoxid-érzékelők tudják funkciójukat betölteni, és az is fontos, hogy a készüléket a gyártó előírásainak megfelelő helyre és megfelelő módon telepítsük. Fontos tudni, hogy ezeknek az érzékelőknek is van szavatossági idejük: öt-hét év után le kell cserélni azokat.A fűtés fokozott veszélyforrás, azonban kellő odafigyeléssel a balesetek, káresetek elkerülhetőek. Többnyire rajtunk múlik, mit teszünk, vagy éppen nem teszünk a megelőzés érdekében, vagyis mennyire növeljük a balesetek bekövetkezésének a kockázatát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában