Vandalizmus

2021.02.14. 10:53

Ledöntötték a horvátországi magyarság első köztéri Petőfi-szobrát

bama.hu

Vasárnapra virradóra ismeretlenek ledöntötték talapzatáról a horvátországi magyarság első köztéri Petőfi-szobrát – tájékoztatta lapunkat Szenn Péter, a Horvátországi Református Keresztyén Kálvini Egyház püspöke.

A szobornak otthont adó Haraszti református lelkipásztora elmondta, az elkövetők bár nem vitték magukkal a bronzból készült alkotást, a helyi magyar közösség mégsem magyarellenes atrocitásra, hanem fémtolvajok tevékenységére gyanakszik. Hozzátette, a rendőrségen természetesen feljelentést tettek. Hangsúlyozta továbbá, hogy mielőbb helyreállítják az emlékművet.

beküldött felvétel

A néhány száz fős szlavóniai településen 2014-ben állították fel Petőfi Sándor mellszobrát, Hunyadi László marosvásárhelyi szobrászművész alkotását, amelynek talapzatán magyar és horvát nyelvű felirat hirdeti: „költő és hazafi”. Azóta a falu magyarjai évről évre itt ünneplik meg március 15-ét.

Helyi magyarok, közöttük Szenn Péter püspök (b2) a haraszti Petőfi-szoborral
Fotó: reformatus.hu

Az alkotás fontos a szlavóniai és dél-baranyai magyar reformátusoknak, hiszen ahogy lelki vezetőjük korábban a reformatus.hu portálnak elmondta, „emlékeztet és szimbolizálja a magyar megmaradást”, és ahogy fogalmazott, „a mi morcos Petőfink elgondolkodtatja azokat, akik rátekintenek”.

Címkék#vandalizmus
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!