Kattant a bilincs

2021.06.22. 09:14

Letartóztattak négy férfit bűnszervezetben elkövetett csalás miatt

A Pécsi Járásbíróság június 21-én délután elrendelte négy férfi letartóztatását egy hónapra különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás alapos gyanúja miatt, melyet ketten, bűnsegédként követtek el.

Bama.hu (Forrás: Pécsi Törvényszék)

Forrás: Shutterstock

Fotós: Shutterstock

A nyomozás eddigi adatai szerint a gyanúsítottak 2017. januárja és 2020. december 31. napja közötti időszakban közösen, egy hierarchikusan felépített, konspiratív módon tevékenykedő, mobiltelefon-kereskedelemre létrehozott bűnözői csoportot működtettek, melynek célja az volt, hogy a csoport által kialakított fiktív számlázási láncolat felhasználásával – az Európai Közösségen belülről beszerzett mobiltelefonok után, az első belföldi értékesítést terhelő általános forgalmi adó megfizetésének elmulasztásával – az egyik gyanúsított vezetése alatt álló gazdasági társaság versenyelőnyhöz jusson. A gazdasági társaság az általános forgalmi adó megfizetése nélkül forgalmazott mobiltelefonokat jelentősen a piaci ár alatt – a külföldről történt nettó beszerzési ár alatt – tudta tovább értékesíteni.

A több gazdasági társaságot mozgósító cégláncolat működtetése, a látszólagos gazdasági események végzése, illetve a cégek nevében kiállított fiktív számlák és azok befogadása azt eredményezte, hogy a gazdasági társaság a nettó árat figyelembe véve, olcsóbban jutott telefonokhoz, mint amilyen áron azokat a bűnszervezet tagjai külföldről beszerezték így a gyanúsítottak a költségvetésbe történő befizetési kötelezettség vonatkozásában rendszeresen valótlan tartalmú nyilatkozatok megtételével, a vizsgált időszakban általános forgalmi adónemben 4.670.612.000 forint vagyoni kátrányt okoztak a költségvetésnek.

A gazdálkodással összefüggő, kiemelt bűncselekmény jelentős tárgyi súlyára figyelemmel alaposan tartani lehet attól, hogy a gyanúsítottak – szabadlábon hagyásuk esetén – megszöknének, elrejtőznének. A bűncselekmény konspiratív jellegére figyelemmel alaposan tartani lehet attól is, hogy a gyanúsítottak a büntetőeljárásban résztvevő egyéb személyek jogellenes befolyásolásával, tárgyi bizonyítási eszközök, elektronikus adat megsemmisítésével vagy elrejtésével veszélyeztetnék a bizonyítást. Egyikük – hasonló bűncselekmény elkövetése miatt – felfüggesztett szabadságvesztés és másik büntetőeljárás hatálya alatt is áll, vele szemben az is feltehető, hogy újabb szabadságvesztéssel fenyegetett bűncselekményt követne el.

Az ügyész a bíróság végzését tudomásul vette, míg a gyanúsítottak és védőik a letartóztatás megszüntetése és enyhébb kényszerintézkedés elrendelése érdekében jelentettek be fellebbezést, így a bíróság határozata nem végleges.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!