baleseti összesítő

2021.06.01. 17:03

Több mint ötven baleset történt megyénkben az elmúlt héten

Összesen 18-an sérültek meg közlekedési balesetben Baranya megye közútjain.

bama.hu (forrás: police.hu)

Forrás: police.hu

Május 24-e és 30-a között összesen 54 közúti közlekedési baleset történt, amelyből 15 baleset személyi sérüléssel végződött. A sérüléssel járó balesetekben összesen 18-an sérültek meg, 14-en könnyebben, négyen pedig súlyosan.

A legjellemzőbb baleseti ok még mindig a sebesség nem megfelelő megválasztása volt, de történt baleset az elsőbbségadási, az előzési, valamint a kanyarodási szabályok be nem tartása miatt, illetve gyalogos hibájából is.

A rendőrség felhívja a közlekedők figyelmét, hogy az „Elsőbbségadás kötelező” jelzőtáblánál az útkereszteződésben elsőbbséget kell adni a keresztező úton érkező járművek részére! Ahhoz, hogy az elsőbbséget meg tudja adni a járművezető, meg kell győződnie arról, hogy van-e olyan jármű, ami az ő haladását keresztezné.

Az „Állj! Elsőbbségadás kötelező” jelzőtáblánál pedig minden esetben meg kell állni, és az érkező járművek részére elsőbbséget adni.

Egyenrangú utak találkozásánál a jobbkéz-szabály alapján dől el a járművek áthaladási sorrendje, tehát elsőbbséget kell adni a jobbról érkező járművek részére.

Sokan figyelmen kívül hagyják azt is, hogy bekanyarodáskor elsőbbséget kell adni azon az úttesten áthaladó gyalogos részére, amelyre a jármű bekanyarodik, továbbá a kerékpársávon, kerékpárúton vagy gyalog- és kerékpárúton érkező jármű és gyalogos részére is.

Kérik, hogy a kereszteződéshez érve a kihelyezett jelzőtáblák utasításait mindig tartsák be, azt a járművet, amely elsőbbséget élvez, ne kényszerítsük hirtelen irányváltoztatásra vagy fékezésre. Inkább várják meg a biztonságos áthaladás lehetőségét, pár másodperc miatt nem érdemes kockáztatni. Akinek pedig elsőbbsége van, minden esetben győződjön meg arról, hogy azt megkapja-e!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!