egy lopás utóélete

2021.09.12. 07:00

Lépten-nyomon kamerák követik minden lépésünket Baranyában is

Lopás miatt indult eljárás egy baranyai férfi és egy idősebb pár ellen, akik elhagyatott pénztárcát találtak az utcán. Annak jártunk utána, mit kell ilyenkor tennünk.

Zsigmond József

Dunántúli Napló

Fotó: Laufer László

Kamerák pásztázzák minden mozdulatunkat a bevásárlóközpontokban, boltokban, városokban, falvakban. A kamerák által rögzített felvételek sok esetben segítenek a rendőröknek bankrabló, dohányboltot fosztogató kézre kerítésében, illetve az utcán elhagyott értéktárgyak felkutatásában. Erről bizonyosodott meg egy fiatalember, aki Magyaregregyen az utcán pénztárcát talált, illetve egy idős házaspár, ők Mohács belvárosának parkjában egy padon felejtett pénztárcát vittek haza, benne 200 ezer forinttal.

– A megtalálók sokszor nem tudják, hogy a talált dolog le nem adása törvénysértő. Az eset lehet jogtalan elsajátítás, de lehet lopás is, az elkövetővel szemben eljárást indítunk – közölte a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztálya.

A megtalált pénztárcát, pénzt, ha van rá a lehetőség, nyolc napon belül a jogos tulajdonosához el kell juttatni, ha nincs rá mód, akkor a megtalálás helye szerint illetékes jegyzőnek kell átadni. Az átadáskor a megtaláló nyilatkozni köteles, hogy igényt tart-e a talált tárgyra, amiről a jegyző igazolást ad. Ha a jogos tulajdonos három hónapig nem jelentkezik, a tárgyat a megtaláló kapja meg, tulajdonjogot viszont általánosságban csak az egy év lejártát követően szerezhet.

Minden út a jegyzőhöz vezet

A rendőr a talált tárgyat – lőfegyver, gáz- és riasztófegyver, légfegyver, lőszer, pirotechnikai termék, kábítószer, pszichotróp anyag, közbiztonságra különösen veszélyes eszköz, okmány, hatósági jelzés kivételével – csak akkor veszi át, ha annak a megtaláló által a jegyzőhöz történő beszolgáltatása valamilyen oknál fogva nem lehetséges. Fontos kiemelni, hogy üzletben, bankban, váróteremben, közforgalmú közlekedési és szállítási vállalat szállítóeszközén talált tárgyat a megtaláló köteles az üzemeltető alkalmazottjának átadni. Az ilyen tárgy tulajdonjogára a megtaláló nem tarthat igényt – emelte ki a rendőrség.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában