Szélmalomharc

2021.10.14. 08:02

Több támadás is érte a napokban a pécsi közterület-felügyelőket

Az elmúlt héten két közterület-felügyelőre támadtak rá Pécsen. Október 6-án szabálytalan parkolás miatt a Nagy Lajos király útján, míg egy napra rá a Lánc utcánál.

Zs. J.

20210623 Nyíregyháza fotó: Pusztai Sándor PS Kelet-Magyarország A hőségriadó miatt Nyíregyháza központjában a közterület felügyelet munkatársai és a város polgármestere dr. Kovács Ferenc hűtött ivóvizet osztogatott a Kossuth téren járóknak.

Fotó: Pusztai Sándor

– Főleg verbális támadás éri az intézkedő közterület-felügyelőket, de sajnos előfordul, hogy fizikálisan is rájuk támadnak – közölte lapunkkal Märcz János, a pécsi közterület-felügyelet vezetője.

Az elmúlt évek statisztikái szerint évente alig egy százalékot tesz ki a fizikális támadás. Volt, mikor megütötték, meglökték a közterületeseket, de olyan eset is előfordult, mikor autóval hajtottak nekik. Az eset 2019-ben a Jókai utcában történt, egy közterület-felügyelő súlyosan, egy könnyebben megsérült.

Megkérdeztük, igaz-e, hogy Pécsen nem hordanak kényszerítő eszközöket a felügyelők. A válaszból kiderült, hogy valóban nincs náluk ilyen felszerelés, de ez nem egyedül Pécsre jellemző, hanem más városokban is hasonló a helyzet. Szerinte nem lenne visszatartó ereje, ha bilincs, rendőrbot lenne náluk, még jobban feldühítené az embereket.

Magyarországon a közterület-felügyelet intézményét 1983-ban hozták létre. Az első Budapesten alakult, majd egy évre rá a kormány úgy döntött, hogy a hazai nagyvárosokban, kiemelt üdülőterületeken érdemes megszervezni. Pécsett 1984. szeptember 17-től járják az utcát az egyenruhás járőrpárok, kezdetben a vásári, piaci területek ellenőrzése volt az alapfeladatuk, a köztisztasági szabályok betartása mellett. Az első években a leggyakrabban előfordult szabálysértést a zöldterületen parkoló autósok és a póráz nélkül sétáltató kutyások okozták. A 90-es években a belvárosi parkolás, míg a 2000-es években a koldulás adott több munkát.

– A parkolók ellenőrzését jelenleg a Biokom végzi, mi a tilosba behajtókat, zöldterületen parkolókat figyelmeztetjük. A hajléktalanságról elmondható, szélmalomharcot folytatunk, csak akkor járhatunk el velük szemben, ha életvitelszerűen tartózkodnak egyes helyeken – emelte ki Märcz János, aki hozzátette, változott a kutyasétáltatás feltétele is. Míg korábban meg volt határozva, milyen kutyára kell szájkosarat tenni, ma a gazda dönti el, használja-e, veszélyes vagy sem a kutyája. A póráz használata továbbra is kötelező.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában