Happy end

2022.02.18. 14:28

Életet mentett a szén-monoxid-érzékelő csütörtök délután Mohácson

Mohácson, a Kígyó utcában egy társasház harmadik emeleti lakásában, a fürdőszobában jelzett a készülék, az ott lakó pár kisbabájával azonnal elhagyta a lakást és riasztották a katasztrófavédelmet.

bama.hu (forrás: BMKI)

Fotó: Shutterstock

A mohácsi hivatásos tűzoltók nem mértek a lakásban szén-monoxid-koncentrációt, azonban a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat magas értéket olvasott ki az érzékelőből. A gázszolgáltató a kazánt lekötötte a szolgáltatóról. Személyi sérülés szerencsére nem történt, lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.

 

Mi is az a szén-monoxid?

A szén-monoxid (vegyjele: CO) az emberi érzékszervek számára „láthatatlan”, hisz ez egy színtelen, szagtalan, íztelen, a levegőnél egy kicsivel könnyebb, mérgező gáz, amely tökéletlen égés során jön létre. Belélegezve gátolja a vér oxigénszállító képességét, mivel erősen kapcsolódik az oxigént szállító hemoglobinhoz. A szén-monoxid-mérgezés nehezen észrevehető, hiszen annak tünetei: rosszullét, szédülés, fejfájás, hányinger és fáradtság könnyen összetéveszthetőek egyéb betegségek tüneteivel. Magas szén-monoxid-koncentráció esetén ájulás, és néhány percen belül halál is beállhat.

 

Hogyan keletkezhet otthon szén-monoxid és mit tehetünk ellene?

Mivel a szén-monoxid-mérgezések gyakorisága megnő a téli időszakban, így tévesen a fűtési szezonnal hozzák kapcsolatba, pedig az év egészében jelenlévő veszélyről van szó. A szén-monoxid veszélyes mennyiségű feldúsulása a lakásban alapvetően három okra vezethető vissza:

  • Nem megfelelő a nyílt lánggal égő berendezés műszaki kialakítása.
  • A nyílt lánggal égő berendezés levegő utánpótlása nem biztosított.
  • Elmaradt a berendezések karbantartása, tisztítása, vagy a kéményseprés

 

 

Hogyan tudhatom száz százalékos biztonságban az otthonon a szén-monoxiddal szemben?

Ha minden óvintézkedést megtettünk, tehát a berendezéseinket, épületgépészeti rendszerünket műszakilag megfelelő állapotban tudjuk, biztosított ezek levegő utánpótlása, tisztában vagyunk az együtt üzemeltetés veszélyeivel, valamint beengedtük a kéményseprőt a lakásba, akkor megfelelő biztonságban tudhatjuk magunkat, szeretteinket és háziállatainkat. Azonban, még ez sem zárja ki egy hirtelen meghibásodásból fakadó szén-monoxid-mérgezés veszélyét.

Ha növelni akarjuk a biztonságunkat, akkor érdemes szén-monoxid-érzékelőt vásárolni.

 

A szén-monoxid-érzékelők pozitív és negatív listája ITT elérhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában