Katasztrófa

2022.02.17. 08:54

Emberi mulasztás vezetett a gázrobbanáshoz

Hatalmas robbanás rázta meg a Herman Ottó utcát Szekszárdon 2019. október 9-én.

Zsigmond J.

Fotó: Mártonfai Dénes

Egy társsasházban történt gázrobbanás, ami miatt több lakás lakhatatlanná vált, számos autó megrongálódott, egy személy súlyosan, hárman könnyebben megsérültek. A rendőrségi vizsgálat szerint az egyik lakás átalakítása során szabálytalanul kötötték be a gázt, ez okozhatta a robbanást. Február 17-én, csütörtökön a fővállalkozó és a munkát elvégző alvállalkozó áll a bíróság elé. Az ügyüket előkészítő ülés keretén belül tárgyalja a Pécsi Járásbíróság. 

 

A szekszárdi rendőrség korábban elmondta, egy többszintes épület egyik lakásában történt a robbanás, amely következtében az épület egy része lakhatatlanná vált, továbbá a közelben található lakóingatlanokban és az épületek között parkoló személyautókban is károk keletkeztek. A károkat több mint 150 millió forintra becsülték. 

 

Az ingatlanban, ahol a gázrobbanás történt, korábban teljes körű lakásfelújítást végeztek, melynek során a gázkonvektorokat és a gázcsöveket is kicserélték. A nyomozáskor vizsgálták, hogy történt-e olyan emberi mulasztás, ami gázrobbanáshoz vezetett. Számos szakértő vizsgálódott. Ők arra jutottak, hogy emberi mulasztás miatt történt a robbanás. A lakás teljes körű felújítására egy akkor 70 éves férfival szerződött a lakástulajdonos. A fővállalkozó egy 48 éves férfival egyezett meg a munkálatok elvégzését illetően, aki korábban is dolgozott számára. Az alvállalkozó a vád szerint nem rendelkezett a konvektorok felszereléséhez, bekötéséhez és üzembe helyezéshez sem képesítéssel és gyakorlati idővel sem. 

 

Folytatódik a per

A héten két tárgyalási nappal folytatódik az egyik legnagyobb magyar bankintézet régióvezetőjének pere. A férfit üzletszerűen elkövetett sikkasztással vádolják, amely során 260 millió forintot tulajdonított el. Korábban az ügyészség 19 vádlott ellen emelt vádat, öten a bank volt alkalmazottai voltak, a többi vádlott a gazdasági társaságok képviselői és vállalkozók voltak. A bíróság tavaly tavasszal 16 vádlottal szemben már jogerős ítéletet hozott. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában