"Tudnál adni 300 forintot vonatjegyre?"

2022.02.07. 07:00

Kéregetők zaklatják a vonatra várakozókat a pécsi főpályaudvaron

A napokban késelés történt a pécsi vasútállomás szomszédságában. Olvasónk is arra panaszkodott, hogy nem lányregényekbe illő dolgoknak volt már arrafelé szem- és fültanúja. Megnéztük, milyen egy átlagos hétköznap a környéken sötétedés után.

Vizvári Soma

Fotó: Laufer László

Mindössze öt perc – ennyi időbe telt, hogy egy hétköznap sötétedés után kéregető lépjen oda hozzám a pécsi vasútállomáson. Nemrég egy olvasónk panaszkodott arról, hogy az Indóház téren és környékén gyakran szerez kellemetlen tapasztalatokat. 

 

A legnagyobb baj nem is a kéregetőkkel van, e sorok írója rendszeresen utazik vonattal Budapestre kései órákban, így a helyi lejmolókkal is gyakran találkozik, akik többnyire rendkívül békések. Van, aki őszintén megmondja, mire kell neki pár száz forint. 

 

– Vennék egy sört itt a boltban, ha volna olyan szíves, kisegítene? – találtak meg a kéréssel még pár hónapja. 

Olvasónk viszont arról számolt be, a környéken rendszeresen kapnak arra járó nők fenyegető szexuális ajánlatokat, ahogy az alkoholizálás, ordítozás is visszatérő jelenség. 

 

A gyengébbik nem zaklatásának eleddig nem voltam szemtanúja egy alkalommal sem, ahogy legutóbbi ottjártamkor is nyugalom volt. Persze nem mindenki ilyen szerencsés. Épp a napokban olvashattuk a rendőrségi közleményt: „A pécsi nyomozók 2022. január 2-án gyanúsítottként hallgattak ki egy zalakomári testvérpárt. A megalapozott gyanú szerint a 25 éves férfi és 20 éves öccse előző este Pécsett, az Indóház téren szóváltásba keveredtek egy másik férfival. A vitából verekedés lett, majd az idősebb férfi elővett egy kést, amellyel többször megszúrta a sértettet, aki az eset során súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett. A rendőrök a helyszínen elfogták a feltételezett elkövetőket, ellenük garázdaság, a 25 éves férfi ellen pedig életveszélyt okozó testi sértés elkövetése miatt is nyomoz a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság.” 

 

Olvasónk állításai tehát nem elrugaszkodottak, azt viszont hozzá kell tenni, hogy a vasútállomás területén térfigyelő rendszer működik, amire a vállalat hangosbemondója gyakran emlékezteti is az utasokat. A hetekben ugyan magam is szemtanúja voltam egy másik, idősebb testvérpár ordítozásának a dohánybolt környékén, de abból balhé nem lett. A testvérpár egyik tagja oda is lépett hozzám tüzet kérni, de nem volt agresszív. A térfigyelő rendszer bizonyára valamelyest képes elrettenteni az állomás területéről az erőszakosabb elemeket. 

 

A kéregetés viszont valóban a „jár a jegyhez”. Mint említettem, öt perce várakoztam a dohánybolt környékén legutóbb, mikor odalépett hozzám egy tizenöt éves forma srác. 

 

– Ne haragudj, tudnál adni 300 forintot vonatjegyre? 

 

– Meddig tudsz elmenni annyiból? – kérdeztem gyanakvón. 

 

– Szigetvárig. 

 

– Hát jó – mondtam, és belemarkoltam a tárcám aprós zsebébe. 

 

A srác megköszönte, majd sarkon fordult. 

 

– Nem arra van ám a pénztár, helló! – kiáltottam utána. 

 

– Tudom – mondta teljes nyugalommal, miközben tempósan lépkedett tovább. 

 

Még megpróbáltam megperzselni egy kétkedő mosollyal, de nem hiszem, hogy hatott rá a pedagógia. 

 

 

Óvják a biztonságot a vasútállomáson

A Dunántúli Napló február 7-i számában megjelent, „Jár a kéregetés az utazás élményéhez” című cikkre a MÁV Zrt. a következőket reagálta:

 A dohánybolt és közvetlen környéke nem tartozik a vasútállomás területéhez, az közterület. A vasúttársasághoz az utóbbi egy évben nem érkezett utaspanasz zaklatókkal, kéregetőkkel kapcsolatban. Tavaly kora ősszel jelentek meg egy-két alkalommal a vasútállomáson és környékén hajléktalanok és bódult fiatalok. A MÁV kérésére ekkor a vagyonőrök és a rendőrségi körzeti megbízottak hatékonyan kezelték a helyzetet, hasonló probléma azóta nem fordult elő. Jelenleg 12 órás váltásokban 24 órás folyamatos vagyonőri szolgálat működik Pécs állomáson. Az állomás utasforgalom számára megnyitott területén kamerás megfigyelőrendszer működik, amely szintén 24 órás vagyonőri felügyelet alatt áll, a rögzített felvételek indokolt esetben a hatóság rendelkezésére állnak. Aki úgy érzi, segítségre szorul, közvetlenül vagy a forgalmi szolgálat, más vasúti dolgozó közreműködésével az állomáson szolgálatot teljesítő vagyonőrhöz fordulhat. A vasútállomáson és környékén mindennapos a rendőri jelenlét. A Pécsi Rendőrkapitányság Központi Rendőrőrs Rendészeti Alosztálya vasúti körzeti megbízotti csoportot is működtet az állomáson.

 MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!