Nem mindennapi tárgyalás

2022.03.07. 19:26

A büntetést újabb bűncselekménnyel tetézték

Telt ház volt a Pécsi Törvényszék földszinti tárgyalójában hétfő délelőtt, ahol egy nem mindennapi ügyben tartottak előkészítő ülést.

Zs. J.

Fotó: Unger Tamás

A tárgyalóban pluszasztalokat kellett elhelyezni, ahova a tizenhét védő le tudott ülni, illetve az első három sorban huszonkét vádlottnak kellett helyett foglalnia. 

 

Egy pécsi egyesület 2018 és 2020 között együttműködési megállapodást kötött a pécsi városüzemeltetési céggel, melyet az egyesület a közterületi munkákkal kapcsolatos költségekre, tevékenységének fejlesztésére fordíthatott. Az egyesület vezetőjének így lehetősége volt olyan személyek alkalmazására, akik kisebb szabályszegés, bírósági ügy miatt pénzbüntetést kaptak, amit köz­érdekű munkaként ledolgozhattak. Az egyesület vezetője több ízben saját részére végeztetett munkát, illetve az el nem végzett munkát leigazolta számukra. 

 

A hétfői ülésen első lépésben a bíró a megjelent vádlottak személyi igazolványait, lakcímkártyáit ellenőrizte, ami közel fél órát vett igénybe, majd az ügyész röviden ismertette a vádiratot. A vádlottak ezután egyenként járultak a bíró elé, és mivel előkészítő ülésről volt szó, így lehetőségük volt arra, hogy ha bűnösségüket elismerik, az ügyüket lezárják, és kisebb büntetéssel megúszhatják a büntetést. Többségük elismerte a bűnösségét, illetve beszámoltak róla, hogy mivel foglalkoznak, milyen végzettségük van, mennyit keresnek. Jelentős részük szakmunkásként dolgozik, átlagkeresetük 200 ezer forint, de volt, aki banki hitel, tartásdíj miatt Németországban keresi kenyerét. 

 

A védők több ízben felhívták a figyelmet, hogy a bűnelkövetés óta sok idő telt el, de azt is hangsúlyozták, hogy legtöbb esetben a közérdekű munkát elvégezték a vádlottak, és csak néhány napot vagy néhány órát váltottak ki pénzért. Az ügyész megemlítette, hogy az így kifizetett összeg bagatellnek tűnik, de az ügy súlyossága abban rejlik, hogy egy korábban kiszabott büntetést újabb bűncselekménnyel tetéztek. 

 

Az első rendű vádlott és két társa nem ismerte el bűnösségét, illetve voltak, akik nem jelentek meg a tárgyaláson, az ő ügyüket külön választotta a bíró, a tárgyalás májusban folytatódik. A többi vádlott felfüggesztett börtönbüntetést kapott. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!