Drogbiznisz

2022.03.08. 08:55

Ez nem egy film: komoly bűnszervezetre csaptak le Baranyában (videó)

A Szigetvári Járási Ügyészség többek között bűnszervezetben, kereskedéssel elkövetett új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntette miatt emelt vádat 22 személlyel szemben a Szigetvári Járásbíróságon.

A vádirati tényállás szerint a vádlottak 2018. év folyamán egy új pszichoaktív anyagok internetes kereskedelmével foglalkozó bűnszervezetet hoztak létre, amely az elfogásukig és a bűnszervezet felszámolásáig, 2020 júniusáig működött.

 

 A bűnszervezet működése alatt az új pszichoaktív anyagot a bűnszervezet vezetője nagy tételben külföldről rendelte, belga, lengyel és más internetes oldalakról, melyekért kriptovalutával fizetett. A megvásárolt és az ország területére behozott új pszichoaktív anyagot a bűnszervezet tagjai több budapesti bérelt lakásban porciózták és csomagolták, majd országszerte különböző postákon utánvétes csomagként feladva juttatták el a fogyasztókhoz. 

 

A bűnszervezet vezetői kezelték az internetes oldalakra beérkező megrendeléseket, irányították a csomagfeladó személyek napi tevékenységét és szükség szerint előre elkészítették és a csomagfeladók számítógépeire megküldték vagy távolról kinyomtatták a feladáshoz szükséges feladóvevényeket. A fogyasztók az új pszichoaktív anyagot internetes honlapokon keresztül tudták megrendelni. A honlapokat az Amerikai Egyesült Államokban működő gazdasági társaságok szerverein keresztül üzemeltették. Az utánvétes postai csomagok ellenértéke stróman személyek bankszámláira érkezett, akiket a bűnszervezet tagjai hajtottak fel és bírtak rá a számlanyitásra és a bankkártyájuk átadására. 

 

A bűnszervezet legalább 7 honlapot működtetett a pszichoaktív anyagok kereskedése céljából, melyeken keresztül az elkövetők kb. 20 000 db, új pszichoaktív anyagot tartalmazó csomagot adtak fel. A bűnszervezet a bűncselekmény elkövetéséből a két év során kb. 348 millió forint bevételre tett szert. A bűnös úton szerzett jövedelemből a nyomozó hatóság készpénz, ékszerek, nagy értékű személygépkocsik lefoglalásával és a bűnszervezet tagjaihoz köthető ingatlanok zár alá vételével vagyonelkobzás céljából kb. 75 millió forint összeget biztosított. 

 

Az ügyészség a vádiratban nyolc személyt bűnszervezetben, kereskedéssel elkövetett új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntettével, két informatikust bűnsegédként, kereskedéssel elkövetett új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntettével, a bankszámlákat rendelkezésre bocsátó 11 személyt pénzmosás bűntettével, míg további egy személyt, akinek a nevén vagyonmentési céllal a bűnszervezet vezetőjének személygépkocsijai voltak, közokirat-hamisítás bűntettével vádol. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában