Nagyon erős szél volt

2022.04.11. 13:31

A szombati vihar miatt érkezett a legtöbb riasztás a katasztrófavédelemhez

A hétvége során összesen harmincegy jelzés érkezett a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságra.

bama.hu (forrás: BMKI)

A megye tűzoltói négy tűzesetet számoltak fel és huszonegy műszaki mentés hajtottak végre. Hat jelzés tévesnek bizonyult. A legtöbb riasztás a szombati viharos időjárás miatt érkezett.

 

Tűzesetek

Lerakódott korom izzott egy három lakásos sorház kéményében, szombat kora délután a keszüi Toldi Miklós utcában. A kémény mellett enyhe füstölés volt tapasztalható, ezért a pécsi hivatásos és a keszüi önkéntes tűzoltók átvizsgálták a tetőt. 

 

Kéménytűzhöz riasztották vasárnap este a pécsi tűzoltókat. Berkesden, egy Alkotmány utcai családi ház kéménye szikrázott. A pécsi hivatásos tűzoltók a nappaliban lévő kandallót kitisztították, majd megszüntették az izzást. A kéményben lerakódott salakot és a még izzó kormot eltávolították. A tűz másra nem terjedt át, környezetét az egység hőkamera segítségével is átvizsgálta. 

 

Műszaki mentések

Letért az útról, majd felborult egy személyautó a 6-os számú főúton, Kővágószőlős közelében szombaton kora reggel. Az autó elé vad ugrott ki, a sofőr – aki egyedül utazott az autóban – emiatt rántotta el a kormányt és veszítette el uralmát a jármű fölött. A balesethez riasztott pécsi hivatásos tűzoltók a helyszín biztosítását látták el. A sérültet a mentőszolgálat munkatársai kórházba szállították. 

 

Szombaton tizenegy alkalommal avatkoztak be a Baranya megyei tűzoltók letört faágak és kidőlt fák kapcsán. Pécsi, sellyei, szigetvári, komlói és villányi hivatásos tűzoltók munkájára is szükség volt – az erős viharban a faágak úttestre, távvezetékekre dőltek, veszélyeztetve a gyalogos és autós forgalmat vagy éppen áramszünetet okoztak a leszakított vezeték miatt. A tűzoltók láncfűrész segítségével eltávolították a veszélyes fákat.

 

Két személyautó ütközött Lovászhetény külterületén szombat késő délután. Mindkét autóban ketten utaztak, a tűzoltók kiérkezése előtt mindegyikük kiszállt a járművekből. A véméndi hivatásos tűzoltók áramtalanították a személyautókat, illetve részt vettek a forgalom irányításában is. Az útszakaszon kezdetben teljes, később félpályás útzár volt érvényben.  

az összetörött autó
Fotó: Véménd KVO

 

Szén-monoxid-érzékelő jelzett vasárnap délután Mohácson, az Eötvös utcában. Mire a mohácsi hivatásos tűzoltók kiérkeztek, a lakók már elhagyták és kiszellőztették az ingatlant. Az eset rekonstrukciója során kiderült, hogy a fürdőszobában elhelyezett kombi nyílt égésterű gázkészülékből szén-monoxid áramlik vissza. A tűzoltók ekkor alacsony mennyiségű gázkoncentrációt tudtak mérni. A gázszolgáltató a készüléket kizárta szolgáltatásból. Személyi sérülés nem történt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában