Katasztrófa

2022.04.05. 15:35

Megelőzhető lehetne a lakástüzek okozta károk nagy része

Az idei év első negyedévében összesen 2604 lakástűzhöz riasztották a katasztrófavédelem tűzoltóegységeit.

bama.hu (forrás: OKF)

Forrás: Shutterstock / Illusztráció

Fotó: Shutterstock

Ezekben 37 ember vesztette az életét, 175-en pedig megsérültek, többségük füstmérgezést szenvedett. A lakástüzek áldozatainak átlagéletkora 65 év, a legfiatalabb 32, a legidősebb 102 éves volt. A leggyakrabban idős emberek válnak lakástüzek áldozatává, mert mire észlelik a tüzet, addigra már halálos mennyiségű füstöt lélegeznek be.

 

A tűzoltók az égő épületekből 132 embert mentettek ki. Átlagosan 43 perc kellett ahhoz, hogy megfékezzék a lángokat. A leghosszabb beavatkozás hat órán át tartott, a lakástüzek huszonhét százalékát viszont öt percen belül megfékezték a tűzoltók. Az első negyedévben keletkezett lakástüzek eloltásához összesen 1900 órára volt szükség, az égő épületekhez 5182 tűzoltójármű vonult. Az épületekben összesen 39 ezer 200 négyzetméternyi terület égett le.

 

A legtöbb lakástűz nyílt láng használatára, valamilyen elektromos vagy fűtési hibára, illetve főzésre vagy dohányzásra volt visszavezethető. A lángok leggyakrabban kéményben, konyhában, hálószobában, tárolóban, illetve nappaliban csaptak fel.

 

A tűz pontos keletkezési helyét, idejét és okát 98 esetben kellett tűzvizsgálati eljárás keretében feltárni, 44 helyen szándékos gyújtogatás miatt keletkezett tűz. 125 épület oltásakor gázpalackok nehezítették a beavatkozást.

 

A lakástüzek megelőzése érdekében éljünk az ingyenes kéményseprés lehetőségével, emellett évente egyszer ellenőriztessük a fűtőeszközeinket is. Ha régi házban élünk, érdemes felülvizsgáltatni az elektromos hálózatot is. Tanácsos a konyhába, hálóba, nappaliba füstérzékelőt szerelni. Olyan lakásban, házban, ahol füstérzékelő működött, senki nem sérült meg, és mivel hamar észlelték a tüzet, a károk mértéke is csekély volt.

 

Az első negyedévben 286-szor riasztották szén-monoxid miatt a tűzoltókat. 53 ember szenvedett valamilyen mértékű szén-monoxid-mérgezést, hét ember meghalt. Minden nyílt lánggal működő fűtő- és vízmelegítő eszköz használata során mérgező gáz fejlődhet. Tévhit, hogy csak a régi gázkazánok meghibásodása miatt keletkezhet szén-monoxid. Egy kandalló, cserépkályha, vaskályha, vegyes tüzelésű kazán, sőt egy fali vízmelegítő is veszélyforrás lehet, ha működtetése közben nem biztosított a megfelelő levegő-utánpótlás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!