Krimi

2022.05.01. 14:50

A börtönből irányította az internetes csalást egy elítélt

A váci börtönből indult el a csalássorozat, ami a Pécsi Járásbíróságon ért véget a napokban.

Zs. J.

Illusztráció.

Forrás: pixabay.com

K. László, elsőrendű vádlott egy korábbi bűnügye miatt a váci börtönben töltötte a büntetését, mikor 2020 januárjában a börtöncellájában kitalálta, hogy internetes csalással szerez pénzt. A börtön kultúrhelyiségében négy laptopot használhattak az elítéltek, amelyeken nem volt internet. K. László beszerzett egy SIM-kártyát, amivel rácsatlakozott a világhálóra. Más személyek adatai, e-mail-címei megszerzése után több internetes adok-veszek oldalon eladásra kínált nem létező műszaki eszközöket. 

Mivel K. László bankszámával nem rendelkezett, így azt találta ki, hogy a csalásból befolyt pénzt kriptovalutára (virtuális fizetőeszköz) váltja. Így került kapcsolatba egy budapesti párral, akik kriptovaluta-váltást ígértek. A befolyt pénzt az ő számlájukra irányította, amit a pár euróra váltott, majd abból kriptovalutát vásároltak, és a börtönben lévő férfi internetes kriptovaluta-tárcacímeire utalták. A budapesti párt egy idő után lekapcsolta a rendőrség, akkor még azt gondolták, ők állnak a csalássorozat mögött. 

K. László közben tovább ügyeskedett. Egy börtöntársát bevonva az interneten kínált műszaki cikkek, órák megvételére jelentkezett. Mikor a megállapodás létrejött, azt állította az eladóknak, hogy a vételárat átutalta, azonban az összeg jóváírása egy-két napot vesz igénybe, mert az euróban és dollárban történt. Erről egy általa legyártott banki igazolást is elküldött. A csomagokat különböző postafiókokba kérte, az ezekhez kapott kóddal börtöntársa ismerősei vették át a küldeményeket. 

Az előkészítő tárgyaláson az ügyész által elmondott vádakat elfogadták, így a tárgyalás ítélethirdetéssel zárult: az elsőrendű vádlottat 6 év fegyházbüntetésre, a másodrendűt 3 év 8 hónap börtönre, míg a negyedrendű vádlottat 1 év 10 hónap börtönre ítélte a bíróság. A harmad-, ötöd- és hatodrendű vádlott felfüggesztett börtönt, míg a hetedrendű 300 ezer forint büntetést kapott. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában