Nem a természetbe valók

2022.05.19. 20:00

Az erdőkben quadozni és motorozni is tilos

Fokozottan ellenőrzi a rendőrség az erdőlátogatás szabályainak betartását a nyár folyamán Baranyában – a vonatkozó törvény szerint az erdőben csak a gyalogos, kerékpáros és lovas közlekedés a megengedett, a motorozás, quadozás tilos.

Wald Kata

Fotós: Shutterstock

Fotós: Shutterstock

Olvasóink által is többször jelzett visszatérő probléma az erdők használata motoros eszközökkel. 
 

– Az erdőben, erdei úton quaddal, terep-motorkerékpárral, segédmotoros kerékpárral, valamint motorkerékpárral közlekedni tilos a vonatkozó törvény szerint – hívja fel a figyelmet a Pécs környéki és Baranya megyei állami erdőket kezelő Mecsekerdő Zrt. Az erdei közlekedés szabályairól nemrég a Baranya Megyei Rendőr-főkapitánysággal közösen konferenciát tartottak, ahol megállapodtak arról, hogy nyáron fokozott ellenőrzésbe kezdenek az erdei utakon. 
 

Fontos tudni, hogy az erdei járműközlekedés csak kivételes esetekben megengedett a közforgalom számára megnyitott erdészeti magán­úton, illetve az erdőgazdálkodó egyedi engedélyével. Az alapszabály az, hogy az erdőben nincs helye gépjárműnek. 
 

A Mecsekerdő Zrt. közleménye szerint a védett és fokozottan védett természeti területeken az erdő látogatását az illetékes nemzeti park természetvédelmi őrszolgálata, azaz a rangerek is ellenőrzik. Valamennyi erdei területen az erdőgazdálkodó és a rendőrség közösen lép fel a szabálysértőkkel szemben. A Mecsekerdő Zrt. és a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság kooperációjának következő eseménye egy júniusi közös akció lesz, melynek során a rendőrök fokozottan ellenőrzik majd az erdőben motorkerékpárral és quaddal közlekedőket. 
 

Tavaly év elején például több bejelentést is kapott a rendőrség, hogy quadokkal és krossz­motorokkal az erdészeti törvény tiltása ellenére erdős területeket átszelve közlekednek – ezt követően fokozott ellenőrzés indult, aminek eredményeként Bátaapáti körzeti megbízottja igazoltatott egy krosszmotoros társaságot. A zömében huszonéves fiatalok Baranyából erdőn keresztül érkeztek a településre. A motorok egyikén se volt rendszám, nem rendelkeznek kötelező felelősségbiztosítással, nem feleltek meg a kötelező műszaki előírásoknak és a sofőrök közül senkinek nem volt jogosítványa. A nyolc motorossal szemben eljárás indult. 
 

Az erdőtörvény szerint a köztulajdonban lévő erdők pihenés, üdülés, sportolás és kirándulás céljából mindenki számára nyitva állnak. De a jogszabály csak a gyalogos, kerékpáros és lovas közlekedést engedi meg – hangsúlyozták. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!