Kattanhat a bilincs

2022.05.25. 09:49

Komoly büntetésekre kell számítani, ha valaki eltiltás alatt vezet

2021. május 14. napjától bűncselekményt követ el az, aki úgy vezet járművet, hogy járművezetéstől eltiltás hatálya alatt áll.

bama.hu (forrás: BMF)

Fotó: Shutterstock

Az eltiltás hatálya alatti vezetés korábban szabálysértés volt, 2021. május 14-től azonban az, aki eltiltás hatálya alatt vezet járművet, bűncselekményt követ el és egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Súlyosabban minősül annak a cselekménye, akit büntetőeljárásban tiltottak el a járművezetéstől. Ebben az esetben a büntetési tétel három évig terjedő szabadságvesztés.

A Pécsi Járási Ügyészség a 2021. május 14-től 2022. május 14-ig eltelt egy évben 46 ilyen ügyben emelt vádat. Az egyik vádlott egy különös és többszörös visszaeső férfi volt, akit korábban többször végleges hatállyal eltiltottak a járművezetéstől. A férfi az eltiltást követően, 2021 novemberében egy hét különbséggel, két alkalommal vezetett gépkocsit, a második alkalommal ittas állapotban volt. 

Az ügyészség vádiratában végrehajtandó szabadságvesztés, közügyek gyakorlásától eltiltás és végleges hatályú járművezetéstől eltiltás kiszabására tett indítványt. A Pécsi Járásbíróság elfogadta az ügyészség indítványát és a vádlottat egy év nyolc hónap börtönre, három év közügyektől eltiltásra és végleges hatályú közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte.

A Pécsi Járási Ügyészség eltiltás alatti vezetés miatt április végén egy húsz éves férfival szemben emelt vádat, akit büntetőeljárásban két évre eltiltottak a járművezetéstől tavaly májusban. A vádlottal szemben korábban számos alkalommal folytattak közlekedési szabálysértések miatt szabálysértési eljárást, vezetői engedéllyel sem rendelkezett. A férfi még eltiltás alatt állt, amikor április 11-én gépkocsit vezetett Pécsen. Az ügyészség vádiratában vele szemben felfüggesztett börtön, pénzbüntetés és közúti járművezetéstől eltiltás kiszabására tett indítványt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában