A nyomozásnak vége

2022.07.29. 09:15

Több mint kétmilliárd forintot akartak eltüntetni

A rendőrség nemrég zárta le annak a pénzmosási ügynek az aktáját, aminek felderítésében főszerepet játszottak a komlói rendőrök. Az úgynevezett számlaváltós csalásokon keresztül külföldről megszerzett pénzösszeg nagy része meglett, több mint kétmilliárd forintot zárolt a rendőrség.

Zs.J.

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, komlói bűnügyesek kezdték meg még tavaly nyáron feltérképezni annak a bűnbandának a tevékenységét, akik külföldről csalásokkal megszerzett pénzösszegek tisztára mosására specializálódtak. Mindezt úgy végezték, hogy külföldi cégek számítógépes rendszereibe beférkőztek, majd a cég egyik üzleti partnereként kiadva magukat megtévesztették a megrendelőt, akinek aztán az eredeti üzleti partnerrel megegyező, néhány karakter eltérést tartalmazó magyarországi társaság bankszámla számát adták meg, mint teljesítési célszámlát.

Forrás: police.hu

Ehhez kétféle módon használtak fel cégeket. Egyrészt volt olyan gazdasági társaság, amit kimondottan erre a célra hoztak létre. E mögött semmilyen valós gazdasági tevékenység nem állt, a vállalkozások csak névleg működtek, és csak a pénzösszegek elrejtéséhez, elidegenítéséhez használták fel azokat. Másrészt kapcsolatba léptek olyan cégekkel, amelyeknek bizonyos ellenérték fejében megszerezték a bankszámla számait, és arra utaltak át a különböző összegeket, amiket aztán onnan felvettek. Így kvázi egyfajta célállomásként felhasználva őket.    

A konspirált módon működő illegális pénzügyi hálózat teljes feltérképezéséhez tavaly év elején a komlói nyomozók mellé becsatlakoztak a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Vagyon-visszaszerzési Hivatal Nyomozó Osztály munkatársai is, míg a szervek közötti együttműködést az Országos Rendőr-főkapitányság koordinálta.

A károsultak többsége külföldi volt. A nyomozóknak sikerült a csalások útján megszerzett pénz útját nyomon követni, így jutottak el a bűnözőkhöz. A rendőrök 18 elkövetőt fogtak el: két nőt és 16 férfit. Mint azt a nyomozás megállapította a bűnbanda élén a 29 éves budapesti L. László állt, míg a csapat második embere a 49 éves budapesti D.M. Krisztián volt. A hierarchiában alattuk állókat olyan szervezett módon irányították, hogy tételesen le volt osztva, kinek mi a feladata. A bűnszervezetben voltak olyanok, akik a számításba jöhető cégeket keresték fel, majd tárgyaltak velük arról, hogy bankszámláikat használhassák, de voltak olyanok is, akik az újdonsült vállalkozások létrehozásáért feleltek, míg megint mások strómanként vettek részt az üzletekben.

A banda két tagját bűnszervezet tagjaként üzletszerűen elkövetett pénzmosással gyanúsították meg a nyomozók, míg a többieknek különböző bűncselekmények miatt kell felelniük: így közokirat-hamisítás, csalás, pénzmosás.  

A két évig zajló és mindenre kiterjedő, alapos nyomozásnak köszönhetően összesen több mint kétmilliárd forintot sikerült a rendőröknek zárolniuk, majd lefoglalniuk. A vagyon nagy része időközben már vissza is került a károsultakhoz.

A nyomozást pár héttel ezelőtt a rendőrség befejezte, majd az ügy iratait vádemelési javaslattal megküldte a Pécsi Járási Ügyészségnek.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában