Hőségriadó van érvényben

2022.07.20. 15:01

Tomboló időjárás: villámárvizek és kánikulák váltakoznak

Ivókutak, csobogók, permetkapu, napvitorlák és útlocsolás – a pécsi önkormányzat igyekszik enyhíteni a kánikulai forróságot a városban. A mai naptól harmadfokú hőségriadó van az országban

bama.hu (forrás: PMJVÖ)

Illusztráció.

Fotó: Frank Yvette

Mivel a napi középhőmérséklet három egymást követő napon meghaladja a 27 Celsius fokot, ezért az országos tisztifőorvos harmadfokú hőségriadót rendelt el. Az intézkedés a mai naptól előreláthatólag július 23-án éjfélig lesz érvényben az ország egész területén.

A pécsi önkormányzat több intézkedést is bevezetett a forróság élettani hatásainak enyhítésére. Gondoskodtunk a városban kialakított összesen 36 ivókút és további hat csobogó tisztításáról és folyamatos működtetéséről. Pécs minden városrészében elérhető ilyen ingyenes ivóvízvételi lehetőség, ezek részletes listája Pécs honlapján elérhető.

kikerülnek a napvitorlák

Forrás: AS

A Biokom NKft. már korábban kifeszítette a belvárosi sétálóutcák forgalmát árnyékoló napvitorlákat. A Tettye Forrásház Zrt. szintén már korábban felállította a permetkapuit, amelyek a város három pontján (Széchenyi tér, Uránbányász tér, Csontváry-sétány) nyújtanak felfrissülést a kánikulában. A Hullámfürdő a kánikulára tekintettel csütörtöktől hosszabb ideig fogadja a strandolni vágyókat, így szombatig este 7 óra helyett este 8-kor zárja csak kapuit.

A Tüke Busz Zrt. klímával rendelkező autóbuszain működnek a légkondicionáló berendezések, és a gyors utascsere, valamint a megfelelő átszellőzés biztosítása érdekében a hőségriadó idején valamennyi ajtón fel lehet szállni a járművekre. A társaság azt javasolja, hogy az utasok vigyenek magukkal visszazárható palackban hűsítő vizet, amit szükség szerint akár az autóbuszon is el tudnak fogyasztani.

A pécsi idős otthonok, bölcsődék és óvodák vezetőit tájékoztattuk a hőségre vonatkozó ajánlásokról. Ezek alapján a legmelegebb időszakban, 11 és 15 óra között tanácsos kerülni a napot, helyette árnyékos és hűvös helyen érdemes tartózkodni. Gondoskodni kell a megfelelő, napi 2,5-3 liternyi folyadékpótlásról.

Aki teheti, hűtse lakását, ha erre nincs mód, akkor érdemes napi 2-3 órát légkondicionált épületekben tölteni. 

Szerda éjszakától a BIOKOM NKft. elkezdi hűteni a kezelésébe tartozó főbb közlekedési útvonalakat, valamint a frekventált belvárosi utcákat. Az átforrósodott aszfalt hűtésére szolgáló locsolást szerda, csütörtök és péntek éjjel is megismétlik.

A lajtos kocsik az érintett utcákban az éjszaka folyamán járják az utakat, összesen mintegy 52 ezer folyóméternyi útfelületet hűtenek vissza vízzel. A járművek a kisebb utcákban rövid ideig a megszokottnál nagyobb zajt kelthetnek, emiatt kérjük a lakosság elnézést és türelmét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában