Színlelték a megbízási szerződést

2022.07.08. 14:31

Vádat emelt az ügyészség a Cserdiben történtekkel kapcsolatban

Egy gyanúsítottja van a település önkormányzatánál történt bűncselekményeknek, de több száz millió forint sorsáról nem lehet tudni, hogy hova került. A település polgármestere, Bogdán László a bűnügyi nyomozások előtt nem sokkal lett öngyilkos.

Bóka M.

Több mint két évvel ezelőtt – információink szerint – közel 265 millió forint sorsa miatt indítottak eljárást, miután egy, Cserdit is érintő kerékpárút-fejlesztéssel kapcsolatos projekt során kibukott, hogy az egyébként már elnyert forrással súlyos pénzügyi problémák lehetnek, úgy tudjuk, hogy az összeg eltűnt. A két évvel ezelőtt még - az öngyilkosságot elkövető Bogdán László idején -  tervezési szakaszban lévő teljes projekt egyébként Orfű és Kovácsszénája között, valamint Helesfa-Cserdi-Szentlőrinc vonalon megépítendő új kerékpárút építését is tartalmazta. 

Bogdán Lászlót 2020. július 14-én találták holtan, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság két nap múlva indított nyomozást hűtlen kezelés elkövetése miatt, ismeretlen tettes ellen.  

A Baranya Megyei Főügyészség lapunkkal most azt közölte, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bűnügyi Igazgatóság költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt vizsgálódott az önkormányzat által megvalósítandó projektek, és az azokhoz nyújtott támogatások vonatkozásában. A nyomozás során egy személyt hallgattak ki gyanúsítottként, vele bűnsegédként elkövetett, jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettének és hamis magánokirat felhasználása vétségének megalapozott gyanúját közölték.

A Pécsi Járási Ügyészség vádirata szerint a férfi egy gazdasági társaság tényleges vezetőjeként színlelt megbízási szerződések alapján valótlan tartalmú számlákat állított ki az önkormányzat részére 2018-ban. A színlelt megbízási szerződéseket a község akkori, azóta elhunyt polgármestere és a vádlott kötötték meg, a számlákon feltüntetett szolgáltatások ténylegesen nem valósultak meg. A valótlan tartalmú számlák alapján a község volt polgármestere 2018-ban 9,5 millió forintot fizetett ki az önkormányzat költségvetéséből, amivel  vagyoni hátrányt okozott. Ezen túlmenően a valótlan tartalmú számlákat Cserdi könyvelésébe beállította, azokat felhasználta. A vádlott a számlák kiállításával és rendelkezésére bocsátásával ezen cselekményekhez segítséget nyújtott - közölte az ügyészség. 

Az ügyészség szerint viszont a nyomozó hatóság a gyanúsításban közölt bűncselekményt nem érintő körben 2022 áprilisában megszüntette az eljárást, azaz egyelőre csak találgatni lehet, hogy a 265 milliós projekt sorsával mi történt, kit terhelhet a felelősség érte, Bogdán László halála mennyiben van összefüggésben az összeg eltűnésével. 

Cserdiben egyébként egy 250 milliós fejlesztés is elbukott a polgármester idején. A település határában építendő termékraktár, hűtőház, csomagoló és logisztikai bázis ugyanis nem készült el, amely a helyi termelők piacra jutásának elősegítésére építettek volna.  A félkész ingatlan építkezéséről évekkel ezelőtt levonultak a munkások pénzügyi elszámolási-teljesítési vita következtében. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában