Rongáló banda

2022.07.28. 09:15

Vádat emeltek a templomrongáló fiatalok ellen

A fiataloknak semmi sem volt szent, egymillió forint kár keletkezett a lothárdi templomban.

Az öt fiatal tavaly június 4-én este együtt szórakozott Lothárdon, egyikük nagyanyjának házában. Alkoholt fogyasztottak, majd négyen elindultak a falu templomához, hogy ott tovább italozzanak és zenét hallgassanak. Egy kerítés mellett haladtak el, amit az egyik vádlott rugdosni kezdett. Ebbe bekapcsolódtak társai is, együtt rugdosták a kerítést, abban 41 ezer forint kárt okoztak.

Ezután mindannyian visszamentek a házba, ahonnan hajnalban a négy fiatal elindult ismét a templomhoz. Alkoholt és energiaitalt vittek magukkal. A templomhoz érve az egyik fiú kifeszítette a harangláb fa ajtaját, bementek a templomba, ott italoztak, az italos üvegeket a padlóra dobálták, az egyik falra italt öntöttek. Dohányozni kezdtek, két oltárterítőt és egy padpárnát kiégettek, a csikkeket szétdobálták. A padokon elhelyezett párnák közül többnek a rögzítőszalagját eltépték.

Az egyik fiú berúgta a sekrestye ajtaját, annak az üvege kitört. A sekrestyében kidobálták a miseruhákat a szekrényekből. Az egyik vádlott a templomban kezével és könyökével kitört két ablakot, véres kézzel beszennyezett egy, a templomról készített képet. Egy másik fiú szintén két ablakot kitört, földre dobott egy képet. Ez a két fiatal több szobrot is megrongált, eltört. A templom feldúlása után a fiatalok visszaindultak a házba, egyikük útközben egy közelben leállított gépkocsi visszapillantó tükrét is kihajlította.

A fiatalok a rongálással a plébániának közel egymillió forint kárt okoztak, a megrongált tárgyak egy része használhatatlanná, javíthatatlanná vált. Az okozott rongálási kár túlnyomó része két fiatal cselekményéhez köthető, őket az ügyészség vallási tisztelet tárgya megsemmisítésével elkövetett rongálás bűntettével vádolja, ami egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A többi vádlottat csoportos garázdasággal, illetve kisebb kárt okozó, vallási tisztelet tárgya megrongálásával elkövetett rongálás bűntettével vádolja az ügyészség, ezeknek a bűncselekményeknek a büntetési tétele három évig terjedő szabadságvesztés.

A Pécsi Járási Ügyészség indítványa a legsúlyosabb bűncselekményt elkövető két vádlottal szemben felfüggesztett fiatalkorúak fogháza, két vádlottal szemben jóvátételi munka, egy fiatallal szemben próbára bocsátás. Valamennyi vádlottal szemben indítványozta az ügyészség pártfogó felügyelet elrendelését.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!