Életveszélyes szabálytalanság

2022.08.13. 17:51

A tilosban száguldott át az autó a vonat előtt

Tilos vasúti jelzésen mehetett át az autó Nagypeterdnél egy autós pénteken.

B. M.

Az egyik helyi baranyai közlekedéssel foglalkozó közösségi csoportban a vasúttársaság egyik mozdonyvezetője arról tett bejegyzést, hogy pénteken este a Nagypeterdnél lévő vasúti megállóhelynél az általa vezetett vonat előtt ment át egy fekete autó, miközben tilos volt a jelzés az átjáróban. A vonat a megállóban állt meg alig öt méterre a kereszteződéstől, mindössze annyi ideig, amíg az utasok fel-, illetve leszálltak alig fél perc alatt. Mint fogalmazott, mindez nem hatalmazza fel az autós arra, hogy a pirosan villogó fénysorompót figyelmen kívül hagyva a 130 tonnás vonat előtt áthajtson.

A MÁV közlése szerint 2022-ben 61 vasúti átjárós baleset történt, amelyekben 22-en meghaltak. A halálesetek száma több, mint tavaly egész évben. Nemrég a pécsiek által is látogatott Balaton nyugati felében történt tragédia, Keszthelynél egy 16 éves fiatal halt meg, testvérét válságos állapotban szállították kórházba, miután kocsijukkal a sínekre hajtottak. 

Halálos gyalogos gázolás is volt Baranyában nemrég,  Pécsről Budapest-Kelenföld állomásra tartó Baranya InterCity Mecsekalja-Cserkút és Bicsérd között július közepén gázolt el egy személyt legutóbb, de júniusban is volt hasonló tragédia. Akkor a Pécs felől Pécsbánya irányába közlekedő tehervonat ütött el egy gyalogost hajnalban a Nagyhídi úton lévő vasúti átjárónál.

A mozdonyvezetők már korábban is nyílt levelet írtak az autósoknak. Ebben az áll, hogy "az ütközés borzalmas, amelybe a mozdony is beleremeg. Ez a legnagyobb trauma, ami érhet bennünket és egy életen át elkísér. Ki így, ki úgy dolgozza fel közülünk, de egy biztos: maradandó nyomokat hagy bennünk".

Feltették a kérdést is, hogy megéri 2 perccel hamarabb odaérni bárhová, mint soha többé? Egyben kértek minden közúti közlekedőt, hogy tartsák be a KRESZ szabályait, és a vasúti átjárót minden esetben fokozott körültekintéssel közelítsék meg! Tilos jelzés esetén soha ne hajtsanak rá autóval vagy kerékpárral a sínekre, és ne gyalogoljanak át az átjárón.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!