A cégadatok hitelesek voltak

2022.08.26. 19:30

Elutalta a vevő a pénzt, de a tűzifa nem érkezett meg

Egy valós cég adatait is felhasználva csaltak ki pénzt egy tűzifavásárlótól, aki a közösségi médiában feladott hirdetés alapján vásárolt.

Zs. J.

Képünk illusztráció!

A tűzifa iránti rendkívüli kereslet állandósult és az árak, kiszállítási idők növekedésével a csalók is egyre aktívabbá váltak: elszántan és mind gátlástalanabbul próbálják megtéveszteni a vásárlókat. Ennek hű példája az az eset, amelyről augusztus közepén érkezett bejelentés a Nébih-hez: a „tűzifa-kereskedő” a megrendeléskor egy valódi cég adataival hitelesítve magát előre utalást kért, annak kiegyenlítése után azonban – a termékkel együtt – nyomtalanul eltűnt.

A hirdetésre a vevő a legnagyobb közösségi felületen, a Facebook-on figyelt fel, majd többszöri egyeztetés után előlegszámlát kapott. Az ismert online számlázó programmal készített pénzbekérőn szereplő cégadatokat le is ellenőrizte, melyek egy valódi, bejegyzett vállalkozást takartak. Az eladó hihető magyarázattal is szolgált, hogy miért van szükség az előleg azonnali utalására a szállítás garantálásához, így azt a vevő teljesítette. Noha ekkora a számos „okos” magyarázat már gyanússá vált számára és inkább elállt volna az üzlettől, a pénz visszafizetését hiába kérte, az eladó eltűnt.

A Nébih felhívja a lakosság figyelmét, hogy a 12042847-01843406-00100001 számlaszámra ne utaljanak, mert csalók kezelik!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!