Több hektárnyi erdő égett

2022.08.18. 15:18

Lángolt a Mecsek, tűzoltó helikoptert is bevetettek (videó)

Ég a Mecsek - jelezte olvasónk szerkesztőségünknek. Cikkünk folyamatosan frissül.

Forrás: MeteoMecsek.hu

Információink szerint nagy területen ég az erdő és a bozótos Pécs külterületén, az Akó dűlőben. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint épületekbe is belekapott a tűz, amely gyorsan terjed az erős szélben.  A nagy erőkkel kivonuló pécsi, szigetvári, és komlói hivatásos, valamint a szabadszentkirályi önkéntes tűzoltók a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett oltják a lángokat. További egységek is elindultak a helyszínre.

Amint a katasztrófavédelem további részleteket közül, úgy frissítjük cikkünket. 

A helyszínre érkező kollégák arról tájékoztattak, hogy már az alsó utcákban leállították autójukat a hatóságok, csak az ott lakókat engedik fel. Az autóforgalom fékezésére azért is van szükség, mert a szűk utcákban a kiérkező tűzoltóautóknak önmagában is nagyon nehéz közlekedni. 

Kollégánk beszélt egy helyivel, aki arról számolt be, hogy az ő kertjét is porrá égette a tűz, illetve több más kertet, sőt házat is. Mint mondta, több gócpontja is van már a lángoknak, amit a tűzoltók megfeszített erőkkel próbálnak eloltani. Az egységek ahonnan csak tudnak, próbálnak vizet nyerni az oltáshoz, ebben a Tettye Forrásház autói is a segítségükre siettek. Nem messze több lakóház is van a hétvégi házak mellett, ezek tulajdonosai aggódnak ingatlanjaik biztonságáért, mert a lángok nagyon közel vannak hozzájuk.

A tűz a nagy szél miatt folyamatosan terjed tovább, kap bele a környező házakba, a megyéből minden mozdítható egység a helyszínen van.

Helyszínről érkezett: egy gázpalack felrobbant az egyik épületben.

Mint megtudtuk, a tüzet valószínűleg egy vagy két helyi lakó okozta, akik gaz vagy szemétégetés céljából raktak tüzet a kertben, amit őrizetlenül hagytak egy időre, így rövid időn belül meg is történt a baj. Ők értesítették a hatóságokat is. Információink szerint a rendőrség vizsgálja az ügyet.

A Tettye Forrásház azt kéri Éger-völgy, Ürög és Patacs városrész lakóit, hogy a tűz megfékezéséig csak a legszükségesebbre használják az ivóvizet. Az oltás velejárójaként nyomásesés, vízzavarosodás fordulhat elő a fenti területeken.

 

Frissítés:

Hamarosan a levegőből is oltani kezdik a lángokat.

Több olvasónk jelezte, hogy már a város távolabbi pontjain is érzékelhető a füst.

A Pécs - patacsi erdő-, és bozóttűz oltási munkálatai miatt a Katasztrófavédelem az Orfűi-tóból illetve a Pécsi-tóból helikopterrel vételez az oltáshoz vizet.

Arra kérnek mindenkit, hogy az oltás ideje alatt a tavakban senki ne tartózkodjon!

A dűlős területet már teljesen lezárták, nem lehet bejutni a környékre.

Frissítés:

Tudósítónk a helyszínről felvételeket is készített. Elmondása alapján, a tűzoltóknak rendkívül szűk utcában kell manőverezni, hogy feljussanak a tűzhöz. 

 

Az Akó dűlőn készült ez a felvétel, a tűz nem kímélte a házakat sem

 

Frissítés:

Az orfűi polgármestert, Füziné Kajdy Zitát a vízügyi hatóság kereste meg, hogy Orfűről vinnének helikopterrel vizet a pécsi tűzhöz. A polgármester felvette a kapcsolatot a Pécsi-tó kezelőjével, a rendőrséggel, és a helyi vitorlásklubbal, hogy mindent előkészítsenek a helikopterek fogadására. A Pécsi-tavat kiürítették, a fürdőzőknek, csónakázóknak el kellett hagyniuk a vizet. Úgy tudjuk, pár perc múlva érkeznek a helikopterek, két tűzoltó és egy katonai Pápáról.

Frissítést adott a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság is (18:56):

Több mint száz tűzoltó oltja tüzet

Csaknem százhúsz tűzoltó oltja a lángokat Pécs külterületén, az Akó dűlő környékén, ahol erdő és bozótos gyulladt ki. Több hektárra terjed ki a tűz, amely hétvégi és lakóházakat is érintett. Közülük három leégett, és három gázpalack is felrobbant. A pécsi, a szigetvári, a komlói, a siklósi, a mohácsi, a véméndi, a barcsi, a kaposvári, a nagyatádi, a szekszárdi, a dombóvári, a paksi, a bonyhádi és a bajai hivatásos, valamint a szabadszentkirályi, a majsi, a pécsi és a pogányi önkéntes tűzoltók összesen harminchat tűzoltójárművel vannak a helyszínen, és a Baranya megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett oltják a lángokat.

 

Frissítés (19.20)

A Honvédelmi Minisztérium is közleményt adott ki a tűzesettel kapcsolatban:

Katonai helikopterekkel segíti a Magyar Honvédség a szárazság okozta tüzek oltását. Augusztus 18-án Táborfalva és Pécs környéken is bevetették az úgynevezett Bambi Bucketet.

A nagy hőség miatt augusztus 18-án, a déli órákban a Táborfalván lévő gyakorlótéren lángra kapott az aljnövényzet. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság jelzését követően a Magyar Honvédség Mi-17-es helikoptere az úgynevezett "Bambi Bucket"-tel bekapcsolódott a tűz terjedésének megfékezésébe.

A hosszú ideje tartó szárazság miatt az ország déli részén, a baranyai Pécs környékén is nagy területen ég a száraz növényzet. Az állampolgárok segítségére ez esetben is elindult egy honvédségi helikopter, hogy ott is bekapcsolódjon az oltási feladatokba.

Hazánkban is előfordulnak olyan vészhelyzetek - mint a mostani is -, amelyek során a nehezen megközelíthető, szabadtéri helyszíneken keletkezett tűzesetekhez nem elegendőek a földi tűzoltó egységek. A Magyar Honvédség a Mi-17-es helikopterek segítségével tudja ilyen esetekben biztosítani a légi tűzoltás képességét, amelyekre felszerelhető a "Bambi Bucket" elnevezésű eszköz. Ezt a több ezer liter víz szállítására alkalmas berendezést a helikopter aljához rögzítik, és tűzoltó járműből, vagy közeli víztározókból, tavakból töltik fel. Ennek köszönhetően a repülőeszköz jelentős mennyiségű vízzel, nagy területen képes eloltani a keletkezett tüzet.

Frissítés

Olvasóink küldték ezeket a felvételeket. A helikopterek már megérkeztek a Pécsi-tóhoz, hogy vizet szállítsanak a tűzhöz. 

A Kozármisleny Polgárőr Egyesület egy videót is közzétett a Facebook oldalán, ahogyan helikopterről oltják a tüzet. 

Frissítés (20:00) Nyomozás indult, a gyanúsítottat füstmérgezés miatt nem tudta kihallgatni a rendőrség

Csetényi Éva, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense az MTI kérdésére azt mondta: a rendőrség ismeretlen személy ellen indított nyomozást gondatlanságból elkövetett közveszély-okozás miatt. Megkezdték egy férfi előállítását, de a kihallgatása még nem történhetett meg, mert őt jelenleg füstmérgezéssel kórházban kezelik.

Frissítés (20:08)

A Lőtér dűlőn még mindig hatalmas a füst, és még mindig sok tűzoltó van a helyszínen. Itt is drónnal figyelik a területet, ugyanakkor úgy tudjuk, hogy a sötétedés miatt az utolsó helikopter az imént tért vissza a bázisra.

Frissítés (20:12)

Úgy tudjuk, hogy az egységek visszavonulnak.

 

 

Frissítés (20:19)

Ezekben a percekben indulnak el átvizsgálni a területet. Úgy néz ki, hogy csak a bozótosban van talán még némi füst. Az alapos átvizsgálás még órákat vehet igénybe. 

 
 
 

Frissítés (20:51)

Beszéltünk több tűzoltóval is, voltak köztük idősebbek és fiatalabbak is, azonban egybehangzóan azt állították, hogy még ilyen tűzesettel  soha nem találkoztak. A lánglovagok még drónnal is ellenőrizték a károkat. 

A tudósítónk azt is látta, hogy a helyiek kávét visznek a tűzoltóknak, ezzel segítve a munkájukat.

Egy tűzoltó rosszul lett

A környéket elhagyták az itt lakók az utóbbi órákban. A füstöt úgy tűnik nagyon nehezen viselik a tűzoltók is, mert az egyik - információk szerint - önkéntes tűzoltó rosszul lett. Őt a mentők ellátták, a mentőautóban orvosi ellátásban is részesült, és kórházba szállították. Úgy tudjuk, hogy ő fent volt a gócpontban, és ott látott el szolgálatot. 

Frissítés (21:16)

A tűz nem terjed tovább. 

Frissítés (22:17)

A tűzesettel kapcsolatban megszólalt egy férfi a saját Facebook oldalán. Azt állítja, hogy ő okozta a balesetet. A rendőrség ezt az információt egyelőre nem erősítette meg. 

A nevem: Kósa Mátyás Krisztián. Őszintén kérek bocsánatot minden pécsi polgártól. A mai napon balesetet okoztam. Akaratom ellenére történt mindez. Minden károsult jogos kárát a legjobb tudásom és szándékom szerint meg fogom téríteni a lehető legrövidebb időn belül. Teljes felelősséget vállalok a történtekért. Büntetőjogi és polgárijogi értelemben is. Nem szándékosan okoztam katasztrófát. Véletlen baleset történt, amit már nem tudtam megfékezni. Úgy jártam el, ahogy az ilyenkor bárkitől elvárható. Azonnal oltottam a robbanásszerűen terjedő tüzet. Nem lehetett megállítani. Isten látja lelkem, hogy őszintén sajnálom ,ami történt. Bármit megtennék azért, hogy mindazt ami tettem figyelmetlenségből, akaratom ellenére visszafordíthassam. Bocsánatot kérek minden pécsitől. Ami egy embertől elvárható, meg fogom tenni a kártérítés érdekében. Isten engem úgy segítsen. Holnap, pénteken reggel a Rendőrségre kell mennem. Természetesen alávetem magam a büntetőeljárásnak. Nem bújok ügyvédek háta mögé. Vállalom a balesetből adódó felelősségem. Őszintén sajnálom. Bocsánatot kérve mindenkitől.

A további fejleményekkel kapcsolatban folyamatosan tájékoztatjuk olvasóinkat. 

Frissítés (23:19) Hét ingatlant is érintett a tűz

Megakadályozták a tűz továbbterjedését Pécs külterületén, az Akó dűlőben, ahol erdő és bozótos gyulladt ki - adta hírül a Katasztrófavédelem. Mintegy nyolc hektárra terjedtek ki a lángok, amelyek hét ingatlant is érintettek. Kettőt közülük lakóházként használtak. A tűzeset során felrobbant három gázpalack, egyet pedig kihoztak a tűzoltók. 

A pécsi, a szigetvári, a komlói, a siklósi, a mohácsi, a véméndi, a barcsi, a kaposvári, a nagyatádi, a szekszárdi, a dombóvári, a paksi, a bonyhádi és a bajai hivatásos, valamint a szabadszentkirályi, a majsi, a pécsi, a pogányi, a szentlőrinci, a kökényi, az ófalui, a magyarszéki, a mecseknádasi, a villlányi és a palkonyai önkéntes tűzoltók a Baranya megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett fékezték meg a lángokat. Az egységek felszámolják a még izzó részeket. A tűz oltásában egy honvédségi helikopter is részt vett, és többek között erdészek, valamint polgárőrök is segítették a munkálatokat.

Frissítve 10:18

Információink szerint a férfit, aki közösségi oldalán bevallotta tettét, miszerint ő okozta a tüzet, a rendőrség jelenleg kihallgatja. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!