Krimi a köbön

2022.08.11. 14:00

Rendőrségi kapcsolatai lehettek a baranyai drogbárónak? - az ügyészség nyomoz

Nyomozást indított az ügyészség, miután a saját ügyével kapcsolatos rendőrségi vallomások kerülhettek a magyar drogbáróként emlegetett Grubacs Igorhoz – értesült a Mediaworks Hírcentruma.

Negyedmilliárdos a zsákmány

A már jól ismert Grubacsot a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) korábbi vezetője is úgy jellemezte, hogy befolyásos tagja az alvilágnak és rengeteg kábítószer behozataláért felelős - írja a Magyar Nemzet.

A Mediaworks–Hírcentrum információi szerint vizsgálja az ügyészség, miként kerülhettek bizalmas rendőrségi iratok a baranyai drogbáróhoz, jó ideig szökésben lévő, majd Montenegróban elfogott Grubacs Igorhoz.

A történet előzménye, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) munkatársai 2021. január 29-én Budapesten, egy XIII. kerületi társasház mélygarázsában fogtak el két drogkereskedőt egy drogügylet lebonyolítása közben. 

A férfiaknál nagy mennyiségű kábítószert találtak a rendőrök. A nyomozás során a hatóságok felderítették a többi – szintén eladásra szánt – kábítószer megőrzésére szolgáló járművet, illetve tárolóhelyet. A lefoglalt kábítószerek feketepiaci értéke körülbelül negyedmilliárd forint, ami az elmúlt évek egyik legnagyobb magyarországi drogfogása volt.

A kábítószer átadását a közelből felügyelte a drogügylet szervezője, a harmincas éveiben járó, Grubacs Igor, akit Baranyában egy akciófilmbe illő hajtóvadászattal próbáltak meg elkapni, sikertelenül. A férfi a szökéshez használt autóját – amit később a rendőrök megtaláltak – hátrahagyta, és elrejtőzött a hatóságok elől. 

A nem kispályás bűnöző pécsi lakcímre volt bejelentve, több helyi lakos látásból ismeri is őt.

A rendőrség elfogatóparancsot adott ki vele szemben, végül Montenegróban sikerült elkapni, ahol üzletelni készült a helyi alvilág embereivel, azonban a rendőrség a helyszínen megakadályozta ezt. A drogbáró nem adta könnyen magát, tűzharc során megsérült és kórházban ápolták. 

A férfit – akit egyesek a montenegrói kábítószer-maffiához is kötnek – júniusban szállították Budapestre, azóta is börtönben van. 

Grubacs Igorról tavaly egyébként a Nemzeti Nyomozó Iroda korábbi igazgatója, Opauszki András is úgy nyilatkozott, hogy a férfi befolyásos tagja a magyar alvilágnak, rengeteg kábítószer behozataláért felelős, nagy hálózatot üzemeltetett, de nagy csapást mértek az utóbbi időkben a szervezetére.

A Mediaworks–Hírcentrum értesülései szerint az alapügy nyomozásáról tavaly ősszel különítették el azt a szálat, ami Grubacs esetleges rendőri kapcsolatait igazolhatja, így azzal összefüggésben csak az ügyészség nyomozhat. Úgy tudjuk, még a budapesti razziák során kerültek a hatóságokhoz olyan – Grubaccsal kapcsolatos – rendőrségi iratok és vallomások, amiket a drogbáró hagyott hátra menekülés közben. 

A Magyar Nemzet kérdésére a Központi Nyomozó Főügyészség annyit válaszolt, hogy az ügyben az alárendeltségébe tartozó Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség nyomoz ismeretlen tettes ellen, ám több adatot a büntetőeljárás eredményességére tekintettel nem közölhetnek. Információink szerint az eljárás elején az is felmerült, hogy a rendőrségi iratok nem hitelesek és valakik „megszerkesztett” vallomásokkal próbálták zsarolni a férfit.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!