A cél mindig ugyanaz: megszerezni a kártya adatait

2022.09.28. 09:08

Elég egy telefon, hogy lecsapolják a hívott fél bankszámláját

Legyen résen, ne dőljön be a hamis banki telefonhívásoknak, hívta fel a lakosok figyelmét a rendőrség.

Zs. J.

Többször fordul elő, hogy otthon csörög a vezetékes telefon, vagy a mobil, és egy női- vagy férfihang jelentkezik be, aki banki alkalmazottnak adja ki magát. A csaló ilyenkor azzal áll elő, hogy gyanús pénzmozgást észleltek a hívott fél bankszámláján, de olyan is előfordult, mikor hackertámadásról, meghiúsult internetes vásárlásról számoltak be.

Ennek kapcsán ajánlják fel, mint a bank alkalmazottja, hogy egy alkalmazást telepítésen a hívott fél a számítógépére, amihez távsegítséget is biztosítanak. Telefonon keresztül adják az instrukciókat: a hívott fél lépjen be a netbankjába, diktálja a telefonjára érkező biztonsági kódokat, és míg a telepítés zajlik már meg is csapolják a számláját.
A cél mindig ugyanaz, megszerezni a gyanútlan hívott fél kártya és számla adatait, az internetbanki belépési adatokat.

– Előfordulhat, hogy a bank valóban olyan pénzmozgást észlel az ügyfél bankszámláján, ami gyanúra adhat okot. Ilyen esetben felveszik az ügyféllel a kapcsolatot, és csak az adott tranzakcióra vonatkozóan kérnek megerősítést, hogy az teljesülhet-e, és ekkor is történik ügyfél-azonosítás 

– közölte a honlapján a rendőrség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában