Kóros elmeállapota miatt

2022.09.13. 11:30

Elrendelték a mohácsi késelő kényszergyógykezelését

A Mohácsi Járásbíróság a napokban megtartott nyilvános tárgyaláson L. N. K. vádlottat az ellene garázdaság vétsége, tettleges becsületsértés vétsége és felfegyverkezve elkövetett rablás bűntette miatt emelt vád alól felmentette, és a vádlott kényszergyógykezelését rendelte el.

bama.hu (forrás: Pécsi Törvényszék)

Képünk illusztráció

Fotó: AS

A bíróság által megállapított tényállás lényege szerint a vádlott nő 2021. április 12. napján 14 óra 15 perc körüli időben Pécsett egy helyi autóbuszon szóváltásba keveredett az autóbuszon utazó, általa ismeretlen személyek egy csoportjával, mivel felszólítás ellenére sem volt hajlandó a jogszabályi előírásoknak megfelelően viselni a szájmaszkot. Ezen szóváltás során a vádlott indulatba jött, trágár szavakkal kezdte illetni a közelben tartózkodó sértett férfit, majd bántalmazni kezdte őt oly módon, hogy a sértettet testszerte megütötte, miközben folyamatosan próbálta megrúgni is.

A vádlott ezen kihívóan közösségellenes magatartásával akkor hagyott fel, amikor a buszsofőr a gépjárművet leállította és jelezte, hogy értesítette a rendőrséget. A vádlott magatartása – figyelemmel az elkövetés helyszínére és az elkövetés módjára is – alkalmas volt arra, hogy másokban megbotránkozást, illetve riadalmat keltsen. A sértettel szemben tanúsított, a becsület csorbítására alkalmas tettleges magatartása a sértettnek sérülést nem okozott.

A vádlott nő 2021. április 14. napján 15 óra 30 perc körüli időben a csukott, de nem zárt ajtón keresztül bement a sértett nő üzemeltetésben lévő mohácsi étterembe, ahol a személyzeti asztalon elhelyezett és a sértett tulajdonát képező 30.000 forint értékű mobiltelefont, benne 2 db, összesen 9.500 forint értékű SIM kártyával, 1 db 500 forint értékű könyvet, 1 db 150 forint értékű kulcstartót rajta 2 db, összesen 1.100 forint értékű kulccsal, 1 db 600 forint értékű bicskát, 3 db 90 forint értékű zsemlét és 1 db 50.000 forint értékű Mercedes indítókulcsot magához vette, majd azzal a helyszínről távozni akart.

A sértett nő a konyha helyiségből kilépve észlelte a vádlott cselekményét és felszólította, hogy az értékeit tegye le és távozzon. A vádlott a felszólításnak nem tett eleget, ezért a sértett a vádlott kezében lévő értékeiért nyúlt, hogy azokat visszavegye. Ekkor a vádlott elkezdte a sértettet bántalmazni oly módon, hogy tenyérrel, több alkalommal megütötte a sértett fejét és hátát. A sértett az agresszív vádlotti magatartástól megijedt és segítségért kiáltott, miközben a vádlott a bántalmazást tovább folytatta, a sértettet folyamatosan „cigányozta”, majd a vádlott az étterem egyik asztaláról magához vett egy 5,1 cm pengehosszúságú bicskát, mellyel egy-egy alkalommal megszúrta a sértett fejcsúcsát, illetve a szem alatti részen az arcát. A sértett a vádlott támadásával szemben próbált védekezni, így dulakodás alakult ki közöttük, melynek során a vádlott a kezében lévő késsel többször próbálta a sértettet – a védekezés következtében sikertelenül – megszúrni. Végül a vádlott a sértett tulajdonát képező tárgyakkal és a késsel együtt elmenekült az étteremből, majd röviddel ezt követően a rendőrök elfogták.

A vádlott által eltulajdonított dolgok együttes értéke 91.850 forint, mely lefoglalással és a sértettnek történő kiadással megtérült. A sértett nő a bántalmazás következtében nyolc napon belül gyógyuló, könnyű sérüléseket szenvedett el.

A vádlott a terhére rótt cselekmények idején akut és átmeneti pszichózisban (elmezavarban), valamint drogok és pszichoaktív szerek használatában és Borderline személyiségzavarban szenvedett, mely pszichés állapota képtelenné tette őt cselekménye társadalomra való veszélyességének felismerésére és a felismerésnek megfelelő cselekvésre. A vádlotti heveny elmezavar kialakulásában a cselekményt megelőzően fogyasztott kábító hatású szereknek döntő szerepe volt.

Az ítélet jogerős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában