Dió méretű jég hullott

2022.09.09. 08:30

Hatalmas vihar pusztított Szajk és Lánycsók között (Galéria) - Videó

Zsigmond J.

Fotó: Laufer L.

Csütörtök estére sárga figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat Baranya megyére zivatarok miatt. Elsődleges veszélyforrásként a villámlást, az erős szelet és a jégesőt említették.

A vihar csütörtök késő este megérkezett a megyébe, a legnagyobb pusztítást Szajk és Lánycsók között végezte. Úgy tudjuk, a tűzoltókat tizenhat esetben riasztották viharkárok miatt. Két ház megrongálódott, személyi sérülés információnk szerint nem történt. 

– Csütörtök este fél tíz magasságában hatalmas morajlásra, dübörgésre lettünk figyelmesek. A radar vihart jelzet Bóly felől. Alig telt el pár perc a morajlás után, és megérkezett a vihar

 – mondta el lapunknak Hendinger Zoltán szajki lakos.

Először száraz jég hullott, borsó és dió nagyságúak, majd jött az eső és a hatalmas szél.

Nem kímélte a vihar a településeket

A lakosok beszámolója szerint a vihar nagyon félelmetes volt. Az egész nem tartott tovább tizenöt percnél, de ez idő alatt hatalmas károkat okozott. A szél tetőket bontott meg, fákat csavart ki. A kidőlt fák autókat, háztetőket rongáltak meg. Úgy tudjuk, Szajk település déli és középső felén tombolt leginkább a vihar.

Hatalmas a pusztítás a településen

 – mondta a helyszínre érkező tudósítónknak egy lakos – kidőlt fák, leszakadt, lógó vezetékek, megrongált tetők mindenfelé. A templomkertben a Mária szoborra dőlt egy fa – a szobor azonban nem tört össze, valamilyen csoda módon épségben maradt.

A vihar komoly károkat okozott a házak tetőszerkezetében

Az egyik közelben lakó idősebb férfi elmondta, hogy több évtizedet megélt már, de ilyen viharra nem emlékszik. A szél náluk a szilvafáit csavarta ki. Egy idős hölgy pedig arról számolt be, hogy ha az útszéli fák nem tartják meg a kicsavart fenyőket, akkor valószínűleg tönkre teszik az otthonát.

 

Az E.ON szakembereit csütörtök este, 22.15-kor a katasztrófavédelem riasztotta. Az éjszakai esőzés és vihar miatt a Petőfi utcában, a Szent András templom közvetlen közelében több, 20-30 méteres fenyőfa egymásra és a vezetékre dőlt, némelyik gyökerestől kifordult, a fák a villamos vezetékeket letépték, a vezetéket tartó villanyoszlopot pedig maguk alá temették. Az E.ON szerelői először áramtalanították a kérdéses szakaszt, hogy a fák eltávolítása, és – ahol szükséges – kivágása biztonságosan elvégezhető legyen.

A veszélyes fákat speciális fakivágással foglalkozó szakemberek több órás munkával távolították el a vezetékről, a munkák jelenleg is tartanak. További fák kivágása is szükséges, mert a fenyőfák az átázott talaj miatt balesetveszélyessé váltak.

A vezetékszakadás miatt áram nélkül maradtak a Petőfi utca egy szakaszán élők, itt az E.ON szakemberei reggel 9.30-ra egy ideiglenes megoldással minden érintett ügyfélnél helyreállították az áramszolgáltatást. A templomban jelenleg még nincs áram, mert a sérült vezeték javítását és a kidőlt oszlop helyére az új villanyoszlop felállítását csak a favágási munkák végeztével tudják elkezdeni. Amennyiben a favágási munkák a tervezett ütemben haladnak, délutánra a templom áramellátását is helyre fogják állítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában