Látványos bemutatót tartottak

2022.09.14. 20:01

Lakástűzzel és kidőlt fákkal is megküzdöttek a tűzoltók Szigetváron (Galéria)

A tűzoltók gyakorlati képzésébe, áramhálózati veszélyhelyzetek kezelésébe tekinthettünk be szerdán az E.ON szigetvári áramhálózati tanpályáján.

M. R.

Folytatódik ugyanis a katasztrófavédelem és az E.ON 2011-ben indult együttműködése, amelynek keretében tűzoltók és energetikai szakemberek együtt készülnek fel az áramhálózati veszélyhelyzetek kezelésére. Szeptember végéig több mint négyszáz, tűzoltás vezetésére jogosult hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltó gyarapíthatja tudását a szigetvári tanpályán.

Ahogyan a bemutatón is láthattuk, olyan helyzetekre is felkészülnek az oktatás résztvevői, mint viharban vezetékre dőlt fák, munkagép okozta vezetékszakadás, a leszakadt vezeték miatt feszültség alá került jármű biztonságos megközelítése és a benne rekedt ember mentése, illetve égő épület áramhálózatról való leválasztása. Ezek mind részét képezik a speciális oktatásnak.

Számos olyan káresettel találkoznak a tűzoltók, ahol nem csak a lángokkal kell megküzdeniük, hanem az elektromos áram okozta veszélyes helyzeteket is kezelniük kell. Kulcsfontosságú, hogy a kár helyszínére elsőként érkező szakemberek megfelelő ismeretekkel rendelkezzenek. Az oltásban résztvevők és a bajbajutottak élete is múlhat azon, hogy a kiérkező tűzoltó pontosan tudja, mi a teendő, ha elektromos feszültség alatt álló területen kell beavatkozzon, legyen szó műszaki mentésről vagy tűzoltásról. Az áram- és gázhálózaton előforduló veszélyhelyzetek összehangolt kezelése érdekében 2011 óta működik együtt a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az E.ON Hungária Csoport. A tűzoltók a nyári gázhálózati képzéseket követően szeptember végéig az E.ON szigetvári áramhálózati tanpályáján kapnak elméleti és gyakorlati képzést.

– Kulcsfontosságú, hogy a mentésben résztvevő tűzoltók megismerjék azokat a veszélyforrásokat, amelyek egy beavatkozás esetén kockázati tényezőt jelentenek , ezért a tűzoltók életében a képzés állandó elem. Az itt megszerzett tapasztalat nagyban hozzájárul egyrészt az állomány, másrészt a lakosság biztonságának növeléséhez, és később éles helyzetben életeket menthet 

– mondta el Fülep Zoltán tűzoltó ezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tűzoltósági főfelügyelője.

Szoros együttműködés szükséges

– Több száz kárhelyparancsnokot képzünk ki ezekben a hetekben itt az E.ON szigetvári tanpályáján, ők pedig több ezer mentésben résztvevő tűzoltó kollégájuknak adják tovább a nálunk megszerzett tudást és tapasztalatot – mondta el Németh Imre, az E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt. vezérigazgatója. A katasztrófavédelem és az E.ON közös, egynapos elméleti és gyakorlati oktatása keretében a tűzoltásvezetők testközelből modellezhetnek az életből vett gyakorlati példákat, olyan veszélyhelyzeteket, amelyeket a természet erői, az emberi gondatlanság vagy egy baleset előidézhet, így készülve fel a valódi katasztrófák elhárítására. Az együttműködés legfontosabb célja a bajbajutottak életének és a beavatkozók biztonságának megóvása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában